Hann inte till sjukhuset – Ramona födde dottern i bilen

Den 25 juni fick Ramona och Linus Östh sitt tredje barn, men det skedde inte på något vanligt sätt. Längs med vägen mellan Österbymo och Kisa tvingades de stanna bilen för att föda och berättar här om hur de behöll lugnet för att klara av det.

I slutet av juni föddes Lowa.

I slutet av juni föddes Lowa.

Foto: Max Elofsson

ÖSTERBYMO2019-08-01 18:00

Paret Linus Östh, 32, och Ramona Östh, 29, har känt varandra sedan de var små. De växte upp på samma gata i Österbymo och Ramona lekte ofta med Linus syster. Sedan 2011 är de tillsammans och bor i ett hus på samma gata som de båda växte upp.

Tillsammans har de barnen Wilgot och Lykke. Fem, respektive fyra år gamla. Under hösten 2018 började de fundera på att skaffa ett tredje barn och bara en månad senare blev Ramona gravid. Tiden fram tills födelsen gick bra och utan problem, men när det beräknade födelsedatumet närmade sig så gick det lite snabbare än vad det var tänkt.

– Förlossningarna med våra andra barn gick väldigt snabbt, så vi åkte in till Eksjös sjukhus för säkerhets skull, säger Ramona Östh.

Då fick de åka hem igen samma dag, men morgonen efter kände hon att det var dags. Linus och Ramona satte sig i bilen för att köra mot universitetssjukhuset i Linköping, men de hann inte köra länge än någon mil innan Ramona säger åt Linus att stanna bilen intill vägen.

– Det fanns en uppfart till ett hus vid vägen och där stannade jag. Sedan gick jag ur bilen, och sedan dröjde inte mer än 15 minuter innan jag tog emot barnet i min famn. Det gick väldigt fort, säger Linus Östh.

Samtidigt som allting sker så har de en barnmorska från sjukhuset i Linköping med sig på telefon som hjälper till med stöttning. Ambulans från Linköping kom sedan och hämtade Ramona och den nyfödda dottern Lowa, medan Linus fortsatte köra deras egen bil till sjukhuset. Efter några kontroller och för att försäkra sig om att allt var som det ska, så fick de åka hem igen redan dagen efter. Lowa föddes 25 juni, tre dagar tidigare än beräknat.

Under hela tiden som detta utspelar sig så behöll både Ramona och Linus lugnet, trots det kaotiska läget och att de befann sig i en situation som de inte hade räknat med.

– Vi drabbades inte av någon panik utan vi sa till varandra att nu hjälps vi åt för att fixa detta, säger Ramona.

– Just i det ögonblicket kändes det som att det bara flöt på, men nu när vi tänker tillbaka på det så inser man att det kunde varit mycket värre, säger Linus.

Nu när det har gått en dryg månad sedan den händelserika tisdagen så har de inte påverkats negativt över huvud taget. Snarare har de gått stärkta ur det och känner en stor tacksamhet över att allt har gått så bra.

Ramona och Linus har två barn sedan tidigare. Lykke, fyra år, och Wilgot, fem år.
Ramona och Linus har två barn sedan tidigare. Lykke, fyra år, och Wilgot, fem år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om