Här får alla bebisar dansa loss

På biblioteket i Österbymo var det i slutet av förra veckan både Babydisco och Dansboken. Det var Ydres kommunens bidrag under Dansens vecka.

Discotajm. Fr v Amanda Lindh med Alvin ett år, Julia Finndahl med Ronja, fem månader och Ester Dahlberg med Elsie fem månader

Discotajm. Fr v Amanda Lindh med Alvin ett år, Julia Finndahl med Ronja, fem månader och Ester Dahlberg med Elsie fem månader

Foto: Lars-Göran Bexell

ÖSTERBYMO2019-04-29 13:00

– Det här är en del av projektet "Bokstart bebisöppet". Vi tillsammans med kommunerna Linköping och Norrköping är pilotkommuner för projektet. Vi tre kommuner har fått 700 000 i bidrag från kulturrådet. Syftet med projektet är att förbättra språksituationen för barn mellan noll och tre år, säger Christine Åström som är biblioteks- och kulturchef i Ydre.

"Bokstart bebisöppet" är ett samarbete mellan biblioteket med BVC i Österbymo.

– De senaste åren har det fötts ett 30-tal barn per år i Ydre. Vi kommer under året att göra två hembesök hos nyblivna föräldrar och läsa böcker. Det kommer även att bli aktiviteter för barnen när de är sex, tolv respektive 18 månader, säger Christine Åström och fortsätter:

– Ju tidigare man börjar med språket, ju bättre förutsättningar får man i skolan och även i livet i stort.

Innan discot drog i gång läste Josefine Molander, som är projektledare för barn och ungdomar i Ydre, ur boken "Vi går på babydisco" av Moa Eriksson Sandberg.

Det blev även några ramsor och verser innan mammor och barn dansade loss.

Och som brukligt är på ett disco fanns det lite smått och gott. Saft, mjölk, majskrokar och stavar av gurka och morot, kex och chips.

– Ett jätteroligt inslag för både oss föräldrar och barnen. Barnen klär upp sig och det är festligt. Det är också trevligt att träffa andra. Vi som är här idag bruka träffas inom olika sammanhang i kyrkorna här i Ydre, säger Angelica Johansson.

Josefine Molinder och Christine Åström höll i trådarna för barndiscot
Josefine Molinder och Christine Åström höll i trådarna för barndiscot
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om