Polisen kontrollerade a-traktorer på morgonkvisten

Fyra a-traktorer kontrollerades under tisdagsmorgonen vid Ydreskolan. Tre av förarna misstänks nu för olovlig körning.

"Ytterligare kontroll av de här fordonen kan vara på tapeten", säger polisens presstalesperson Marcus Anefur om de a-traktorer som kontrollerads under tisdagsmorgonen. (Arkivbild)

"Ytterligare kontroll av de här fordonen kan vara på tapeten", säger polisens presstalesperson Marcus Anefur om de a-traktorer som kontrollerads under tisdagsmorgonen. (Arkivbild)

Foto: Dennis Pettersson

Österbymo2023-03-24 14:40

Det var vid 8-tiden på tisdagen som polisen slog till vid skolan i Österbymo. Fyra a-traktorer bedömdes köra snabbare än högsta tillåtna hastighet, som är 30 km/h för fordon av den typen.

– Man har genomfört ett visst antal kontroller där man har valt att rapportera fyra stycken här, och med olika resultat, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

– Det är ju hastigheten som det grundar sig i i de här fallen, och att de (fordonen) i det fallet också kan vara manipulerade.

Fyra anmälningar upprättades, men en av dem har sedan dess lagts ner. Polisen har i det fallet inte kunnat se att modifieringarna på a-traktorn som fått den att gå snabbare gjorts med avsikt.

undefined
Det var vid Ydreskolan i Österbymo som polisen genomförde kontrollen. Tre minderåriga personer misstänks nu för olovlig körning. (Arkivbild)

– Man har gjort bedömningen att fordonet går fortare än vad det får göra. Man utför också kontroller. Men de åtgärderna som gjorts på fordonet och som har lett till att fordonet går fortare än det får gå, det går inte att styrka att de gjorts med uppsåt.

Anefur förklarar att uppsåt krävs i det här fallet för att anse att brott begåtts.

För övriga tre som fortsatt är misstänkta för just olovlig körning väntar nu förhör. Eftersom det rör sig om minderåriga ska vårdnadshavare vara med på förhören.

– Förhör med minderåriga gör vi aldrig på plats direkt.

Även ytterligare kontroller av fordonen kan bli aktuellt. Hur mycket fortare det gått i de olika fallen kan Anefur dock inte ge svar på. Han vill med hänvisning till ortens storlek inte heller svara på om de misstänkta är pojkar eller flickor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!