Cirka 100 besökare tog sig till kulturreservatet i lördags. Man har genom tiderna haft bra besökarantal. På 90-talet snittade man 300-400 besökare.
I lördags så kunde man bland annat bevittna hur man sätter brädforning och brädtak på gammaldags vis. Det var snickaren Markus Samuelsson som visade och berättade.
– Med 100 år gammalt furu skyddar vi den gamla fasaden från att vittra sönder, säger Markus Samuelsson.
Gården har drivits av samma släkt i flera generationer. Idag är det Jörgen Carlsson som står för skötseln av gården. Han berättar lite om gårdens historia:
– Först i slutet av 1800-talet började man använda hästar för att ploga åkrarna. Innan dess använde man en oxe. Min farfar berättade att ett torp i närheten använde kossor för att plöja. Man tager vad man haver. Här dröjde det ända till 60-talet innan vi bytte till maskin, säger Jörgen Carlsson.
En av Jörgens goda vänner, Hans Stende, är här för 28:e året i rad och hjälper till. Denna dag stod han för fikaförsäljningen, med nybakta bullar. Man kunde även köpa honung gjord från gårdsbina.
– Det har hänt mycket här genom tiderna som till exempel teater, plöjning med häst och halmtaksläggning. Gården är också en biodlares dröm, med orört landskap där blommorna får växa som det själva vill, säger Hans Stende.
Hans berättar även om en dag han bevittnade ett spöke på gården. Det var en dag han och Jörgen skulle klä ut sig i gamla kläder och fota för skojs skull.
– Jag stod och letade efter en kappa på övervåningen, men hittade den inte. Helt plötsligt stod en gammal farbror bredvid mig och frågade mig vad jag letade efter. Mitt uppe i letandet svarade jag utan att tänka och han pekade dit kappan var. Sedan så slog det mig att en gammal farbror inte var med oss i huset. Jag gick ner och kollade på ett gammalt foto av Jörgens farfars far, Carl Johan Carlsson, och det visade sig vara han som hjälpte mig i letandet.
I lördags så var det många som kom för att ta del av gårdens historia, många turister från Holland och Tyskland. Dagen erbjöd även hantverksuppvisning av många slag, bland annat fönsterrenovering, ullspinneri och broderiarbete.