20 procent av de anställda kan ha smittats

Var femte anställd på Danderyds sjukhus har haft covid-19. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind tror att en lika stor andel av sjukhuspersonalen i Östergötland har smittats.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-04-27 14:30

Den 2 april var första gången sedan coronautbrottet började som fler än 100 smittade personer samtidigt vårdades på sjukhus i Östergötland. 

Sedan dess har kurvan över antalet personer som behöver sjukhusvård i Östergötland hållit sig tämligen stabil. En topp nåddes den 15 april då 131 personer samtidigt fick sjukhusvård. På måndagen uppgick antalet personer som vårdades på sjukhus i länet till 107, varav 30 fick intensivvård. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att personer som är så sjuka att de hamnar i intensivvård ofta får räkna med långa vårdtider och att det tar lång tid att återhämta sig.  

– Vi ligger fortfarande i en platåfas och hoppas att kulmen ska nås i slutet av april eller början av maj, säger smittskyddsläkaren, som dock ännu en gång inskärper vikten av att allmänheten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Det finns fortfarande en osäkerhet. Vi ser till exempel att antalet personer som ringer till vården och ber om råd när de har symtom inte visar några tecken på att minska. 

undefined
Vårdade på sjukhus över tid.

Britt Åkerlind är orolig för att personer som under en tid har kunnat arbeta hemifrån snart återgår till den vanliga arbetsplatsen. Hon ser gärna att den som har möjlighet fortsätter att arbeta från hemmet. 

– Det gäller att ha tålamod och fortsätta hålla den sociala distansen. De flesta som smittas får mycket milda symtom, men exakt samma infektion kan drabba en äldre mycket hårt. Därför måste hela samhället ställa upp och följa rekommendationer. 

En undersökning som gjorts bland anställda på Danderyds sjukhus norr om Stockholm visar att var femte medarbetare har haft covid-19. Sedan drygt en vecka tillbaka har drygt 500 medarbetare på sjukhuset testats, varav 20 procent visat sig ha utvecklat antikroppar för covid-19. 

I Region Östergötland har ännu inga liknande undersökningar genomförts, men Britt Åkerlind anser att det är troligt att även 20 procent av de sjukhusanställda i Östergötland vid det här laget har haft sjukdomen.

– Det skulle jag tro. Jag kan inte se att det skulle finnas så stora skillnader mellan Stockholm och Östergötland. Så småningom kommer även vi att kunna göra liknande undersökningar på personalen i länet, men vi vet inte när det kan ske. 

Det är ännu osäkert om personer som en gång haft covid-19 utvecklar immunitet.  

– Det gör att även anställda som haft sjukdomen måste fortsätta att använda skyddsutrustning, säger Britt Åkerlind.  

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 38 patienter på vårdavdelning och 19 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset vårdades 34 patienter på vårdavdelning och 11 i intensivvård. På lasarettet i Motala vårdades fem patienter på vårdavdelning. 

Region Östergötland uppgav samtidigt att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Totalt har nu 95 smittade personer i länet avlidit. Majoriteten av de avlidna var över 70 år och hade, enligt Region Östergötland, bakomliggande sjukdomar.

Vid lunchtid på måndagen fanns totalt 1 414 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På söndagen var motsvarande antal 1 406 fall. Antalet bekräftade fall är dock ingen god indikator på hur många i länet som verkligen smittats. Detta eftersom det i stort sett endast är personer i behov av vård samt sjukvårdspersonal som testas. 

Allvarliga symtom

De flesta personer som får lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blir friska efter två veckor. För de som blir allvarligt sjuka tar det mellan tre och sex veckor innan de är friska igen.

De som blir allvarligt sjuka har andningssvårigheter (snabb andning och låg syresättning av blodet). En del av dem behöver intensivvård, till exempel med respirator. Dessa allvarliga symtom kommer vanligen en vecka efter insjuknandet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!