4 januari börjar vaccineringen i Östergötland

Under det första halvåret nästa år kommer 370 000 östgötar att erbjudas vaccin mot covid-19. Med start den 4 januari ska prioriterade grupper börja vaccineras.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen i Region Östergötland.

Foto: Mostphotos, Öst Media

Östergötland2020-12-16 13:53

Rickard Lundin, representant för den regionala sjukvårdsledningen, sade vid en presskonferens på onsdagen att regionen nu har antagit en vaccinationsplan. Samtliga östgötar som är över 18 år kommer att erbjudas vaccin mot den samhällsfarliga sjukdomen. 

– Vaccinationer kommer att utföras på flera platser i länet. Vi tittar nu på lämpliga platser som vi kan använda för att genomföra detta på ett smittsäkert sätt, sade Rickard Lundin. 

Tidigare var det sagt att Östergötland i ett första skede skulle få 30 000 doser för att kunna börja vaccinera framför allt äldre personer i riskgrupper. På onsdagen meddelade dock Region Östergötland att endast 15 000 doser kommer att levereras i början av januari. Detta beror på att tillverkaren Pfizer inte kan leverera i den takt som tidigare utlovats. Eftersom vaccinet ska ges i två doser kommer i ett första skede 7 500 östgötar att vaccineras. Äldre i riskgrupper kommer att vaccineras av kommunanställda sjuksköterskor. 

Först i mars förväntas regionen få så stora mängder vaccin att även breda befolkningsgrupper kommer att kunna erbjudas vaccinering. Regionen arbetar nu med att rekrytera personer som kan ge sprutorna. 

– Vi har redan fått in intresseanmälningar från 250 personer. Det är vi väldigt tacksamma för, sade Rickard Lundin. 

Enligt regionen kommer nödvändig utrustning att finnas på plats när vaccinationskampanjen inleds.

– Redan i somras beställde vi sprutor och kanyler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!