79-årig skogsägare hotade tjänsteman

Den 79-årige skogsägaren hotade en tjänsteman på Skogsstyrelsens. Nu har han fått sin dom.

En 79-årig skogsägare i Östergötland har dömts för hot mot tjänsteman.

En 79-årig skogsägare i Östergötland har dömts för hot mot tjänsteman.

Foto: Roald, Berit

Östergötland2018-06-04 10:02

79-åringen äger ett stycke skog i Östergötland. Skogsstyrelsens tjänstemän upptäckte att en del av mannens skog var värdefull ur naturvårdssynpunkt och underrättade honom om detta i januari 2016. En kort tid efter detta besked meddelade 79-åringen att han avsåg att avverka hela arealen på cirka 20 hektar.

Skogsstyrelsen kontaktade mannen och erbjöd honom ersättning för att avverkningen inte skulle ske – vilket han avböjde. Skogsstyrelsen valde i den uppkomna situationen att förbjuda 79-åringen att avverka. Förbudet var dessutom förenat med ett vite på cirka 5 miljoner kronor.

Den 9 juni förra året besökte 79-åringen en mässa för skogsägare på Elmia i Jönköping. 79-åringen råkade få syn på en av de tjänstemän på Skogsstyrelsen som hade varit inblandad i hans ärende. 79-åringen gick med raska steg fram till tjänstemannen och sa att han skulle "slå honom på käften". Han viftade även med en knuten näve. 79-åringen frågade även tjänstemannen om denne hade en skottsäker väst.

79-åringen åtalades för hot mot tjänsteman. Under rättegången i Jönköpings tingsrätt nekade han till brott men medgav att han hade sagt något om skottsäker väst.

Tingsrätten anser att tjänstemannen lämnade en klar och tydlig redogörelse för vad som inträffat. Tjänstemannens berättelse får dessutom stöd av ett vittne. Domstolen anser att yttrandet om skottsäker väst innehöll ett underförstått dödshot.

79-åringen döms för hot mot tjänsteman. Straffet blev 80 dagsböter på sammanlagt 4 800 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!