Telefonen går varm hos Räddningstjänsten i östra Östergötland.
– Det har nog 25-30 personer som ringt bara i dag, berättar Stefan Hagdal som är inre ledningsbefäl och en dem som svarar när allmänheten ringer.
– Många är irriterade, många undrar, många funderar. Gäller det på min tomt? Varför får man inte ha gasolgrillar, eller elgrillar. Varför går inte Länsstyrelsen inte ut med ett rökningsförbud eftersom många kastar fimpar?
Vad svarar du då?
– Jag hänvisar mycket till Länsstyrelsen, det är dem som har gått ut med det här, och vi är ju deras förlängda arm.
Vilka är det som ringer?
– Det är tomtägare, restauranger och en catering som har lovar att de ska grill på ett bröllop. Alla möjliga grejor rings det om.
Även skogsavverkare ringer, de som har full verksamhet igång. Mot det finns det inget förbud men en tydlig rekommendation att inte arbeta med maskiner i skog och mark. Stefan Hagdal menar att det inte finns någon större anledning att ringa om det är elda man vill.
– Folk tror att vi kan ge ut dispenser, men det ger vi aldrig. Jag rekommenderar att man besöker Länsstyrelsens hemsida och vår hemsida. Där finns så mycket information om vad det är som gäller. Det har blivit för många samtal hit.
Om man inte hörsammar förbudet så är det ett lagbrott man begår och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor. Räddningstjänsten är skyldig att anmäla till polisen om det finns misstanke om det.
– Motala har haft mycket bekymmer utmed Varamon och jag vet att brandkillarna och polisen har varit ute där och kollat, för folk verkar hoppa över förbudet och kör sitt eget race. Garanterat kommer de att åka ut dit i kväll igen.