Ett tecken på att smittspridningen inte har dämpats i länet är att antalet smittade som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka. På måndagen vårdades 89 smittade personer på sjukhus i länet, varav tio inom intensivvården. På tisdagen vårdades 93 smittade personer på sjukhus, varav nio inom intensivvården.
På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 47 smittade personer på vårdavdelning och åtta på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades 30 smittade på vårdavdelning och en på iva. På lasarettet i Motala vårdades sju smittade patienter.
När läget var som mest kritiskt i mitten av april vårdades som mest 31 smittade personer samtidigt på länets intensivvårdsavdelningar. Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind finns det flera förklaringar till att färre läggs in på iva under den andra vågen.
– Vi har lärt oss hur vi ska hantera de här patienterna. Vi vet hur de ska ligga, för det är lungorna som är det kritiska för att få i sig syre. Vi vet när syrgas ska sättas in och vilken typ av medicinsk behandling man ska ha. Det är mycket kortison och antivirala läkemedel. I våras provade man sig fram på ett annat sätt, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Vi ser även kortare vårdtider. I våras var det ett flertal som låg väldigt länge på sjukhus. Det kan vara enstaka nu också som ligger inne länge, men det är nu färre dagar på sjukhus per person.
En ytterligare förklaring till att behovet av intensivvårdsplatser inte är lika stort som under den första vågen är att det är färre äldre som vårdas på sjukhus nu än i våras.
– Det kan bero på att vi har blivit bättre på att skydda den gruppen. Där är hela samhället involverat, säger Åkerlind.
Regionen har inte någon prognos på när smittspridningen i länet kommer att hejdas – och antalet smittade patienter åter kan börja minska. Tidigare gick det att göra en bedömning utifrån hur många som ringde 1177. Men i takt med att allmänheten har lärt sig mer om sjukdomen har antalet frågor minskat.
Enligt Britt Åkerlind är det troligt att antalet smittade patienter på länets tre sjukhus kommer att fortsätta öka ännu en tid.
– Vi tror, precis som statsministern sa på presskonferensen, att det kommer att bli värre innan det blir bättre. Vi tror inte att det vänder idag, men vi tror inte heller att det kommer att dröja en månad innan det vänder, säger Britt Åkerlind som räknar med att de skärpta allmänna råden kommer att förlängas nu på torsdag.
– Vi hade ett första möte med Folkhälsomyndigheten på måndagen med Region Stockholm och Region Västra Götaland. Vi har beskrivit hur det ser ut. Sedan hade regeringen en presskonferens där man gick ut med att det bara får vara åtta personer på allmänna sammankomster. Vi visste inte om det, säger Åkerlind och fortsätter:
– Vi måste ta nya beslut den 19 november, annars upphör de allmänna råden att gälla. I princip kommer de inte att tas bort. De kan ändras lite, men det är inte helt klart ännu.
Region Östergötland uppgav på tisdagen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 276 smittade personer avlidit. Under den andra vågen har ett drygt 20-tal personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.