Använde fejkad nakenbild till utpressningsförsök

I södra Östergötland ska en ung person ha blivit utsatt för försök till utpressning. En bild från sociala medier ska ha manipulerats för att kräva målsägande på pengar.

Utpressaren ville ha ett fyrsiffrigt belopp.

Utpressaren ville ha ett fyrsiffrigt belopp.

Foto: TT

Östergötland2023-07-31 17:00

Medier har rapporterat om flera sådana här ärenden om utpressning under juli månad. Polisen uppmanar till att anmäla dessa brott.

– Det här är ett klassiskt ärende, säger Johnny Gustafsson, polisens presstalesperson.

Någon ska ha tagit en bild från sociala medier och manipulerat bilden så att det är en bild på målsägande med ett könsorgan. Gärningspersonen ska sedan ha försökt kräva målsäganden på pengar.

– Återigen är det ett försök att skrämmas och tjäna pengar på det.

Finns det någon misstänkt?

– Nej, ärendet är stängt. Sådana här ärenden är omöjliga att utreda. Det sker på nätet och i sociala medier. Det är många som drabbas och jag har sett flera sådana här ärenden den sista tiden.

Johnny Gustafsson menar att utpressningarna kan ske både via sociala medier och mejl. I det här fallet har den målsägande inte skickat nakenbilder, utan någon har tagit en bild från sociala medier och redigerat den. 

– Det är inte så knepigt. Det här är svårt att värja sig mot. Den här reaktionen är den rätta, att man inte ska gå på det. Går man med på det en gång är det svårt att veta när man ska sätta stopp. Om gärningspersonen kan få pengar en gång kan den lika gärna få det två gånger, säger Johnny Gustafsson. 

Målsäganden är en kvinna i 20-årsåldern. Beloppet som utpressaren ville att målsäganden skulle skicka var fyrsiffrigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!