Barnträffarna med idel vinnare

Barnen får leka. Föräldrarna får fika i fred. Och pensionärerna får gratis bebis-gos. Alla får ut något av träffarna i Brokyrkan.

Fin kontakt. Barbro  Gustavsson leker med Alicia Deltén medan mamma Johanna fikar.

Fin kontakt. Barbro Gustavsson leker med Alicia Deltén medan mamma Johanna fikar.

Foto: Johan Rödin

Östergötland2019-12-24 20:00

Varje onsdag förmiddag är det babyrytmik med sång och rörelser i Brokyrkan i Rimforsa. Den håller pastor Emmelie Lindhé i. Samtidigt är det full fart i köket där ideellt arbetande pensionärer ser till att fikat är framdukat när sångstunden är över.

I dag är det Barbro Lindsmyr och Solweig Sandell som plockar fram hembakat bröd och kakor, hemgjord marmelad, frukt, grönt och mycket annat.

– Varför vi gör det här? För att det är så roligt att träffa mammor och bebisar, säger Barbro Lindsmyr. 

Solweig Sandell håller med.

– Det förgyller tillvaron.

Barbro Gustavsson har inte missat många onsdagsträffar de senaste 7– 8 åren. Hennes plats är inte i köket. Däremot städar hon efteråt och – inte minst – leker med barnen så att föräldrarna får fika i lugn och ro.

– Jag älskar barn. De ger så mycket tillbaka. Ibland har vi många syskon här. Och tvillingar. Då brukar jag ta hand om en av dem, berättar hon.

Den här onsdagen är cirka femton mammor och en pappa ("det brukar vara flera pappor") från Rimforsa med omnejd på plats.

– Det är verkligen lyxigt att kunna sitta så här och konversera i lugn och ro med väninnor medan någon annan ser till barnen. Och så är det gott fika, säger Anna Thorelius som har med sig dottern Eleonora, sex månader.

Trots att Alicia Deltén bara är 16 månader är hon något av en stammis.

– Vi har varit här sedan Alicia var 3 månader. Det är jättemysigt. Vi blir väl omhändertagna och Alicia tycker om musiken, säger mamma Johanna Deltén.

Barbro Lindsmyr förbereder fikat medan babyrytmiken pågår i kyrksalen intill. Gästerna betalar överkomliga 25 kronor, varav 5 går till barnhem i Bolivia.
Barbro Lindsmyr förbereder fikat medan babyrytmiken pågår i kyrksalen intill. Gästerna betalar överkomliga 25 kronor, varav 5 går till barnhem i Bolivia.
Karta: Församlingen Brokyrkan i Rimforsa & Opphem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!