Beskedet: Regionen håller fast vid vaccinmålet

Kommer verkligen 370 000 östgötar att ha erbjudits vaccin mot covid-19 före halvårsskiftet? Vi ställde frågan till Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den särskilda sjukvårdsledningen.

Foto: Alessandro Tarantino/TT/Arkivbild

Östergötland2021-02-17 14:50

Ännu så länge har 20 382 östgötar fått den första dosen vaccin mot den samhällsfarliga sjukdomen. Det motsvarar cirka 5,5 procent av befolkningen över 18 år i Östergötland. Det är med andra ord långt kvar till målet att alla vuxna östgötar ska ha erbjudits vaccin innan midsommar. 

Region Östergötland håller dock ännu så länge fast vid målet, men flera andra regioner i landet har valt att dra i nödbromsen. Hittills har Stockholm, Skåne och Halland meddelat att alla vuxna inte kommer att hinna bli vaccinerade till halvårsskiftet. Region Stockholm räknar med att det dröjer till en bit in i juli innan massvaccineringen kan avslutas. 

– Eftersom vi fått förseningar i leveranserna räknar vi med att vara klara först i mitten av juli, inte till midsommar, säger vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) till Dagens Nyheter.

Rickard Lundin säger att Region Östergötland fortfarande håller fast vid målet om att erbjuda vaccin till alla vuxna till slutet av juni. De begränsande faktorerna är i nuläget inte personalen, tillgången på sprutor och lämpliga vaccinationslokaler – utan den osäkra tillgången på vaccin. 

– Vi känner till att vissa regioner har uttalat att man inte klarar av målet. Men Region Östergötland arbetar efter den nationella målbilden att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccinering vid halvårsskiftet. Om vi uppfyller det målet beror helt och hållet på vaccinleveranserna.

Rickard Lundin säger dock att regionen inte kan utesluta att det kommer att ske förändringar i vaccinationsplanen.  

– Vi arbetar utifrån olika scenarier för att vi ska kunna planera vaccinationerna i förhållande till när, och i vilken omfattning, de olika vaccinerna levereras. 

Nästa vecka drar fas två i gång i länet. Under denna fas ska alla personer som är över 65 år erbjudas vaccin. De äldsta – personer över 90 år – ska vaccineras först. Under slutet av mars är sedan tanken att Region Östergötland ska komma i gång med fas tre, då personer mellan 60 och 64 år samt personer som tillhör vissa riskgrupper ska vaccineras. 

Den verkliga massvaccineringen bedöms nu komma i gång senare under våren. 

– I slutet av april är målet att vi ska komma i gång med den sista fasen, fas fyra. Det är då alla vuxna som är under 60 år och som inte tillhör någon riskgrupp ska erbjudas vaccin, säger Rickard Lundin.

På onsdagen meddelade regionen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan pandemin började har därmed 554 smittade personer dött. Under den pågående andra vågen har nu 300 smittade personer avlidit, visar de senaste uppgifterna från regionen. 

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter dock att minska i Östergötland. På tisdagen vårdades 62 covid-19-patienter på länets tre sjukhus. På onsdagen vårdades 59 smittade patienter, varav elva på intensivvårdsavdelningar. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 34 smittade personer, varav sex på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 20 covid-19-patienter, varav fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades fem smittade personer på vårdavdelning. 

På tisdagen uppgav regionen att totalt 21 271 personer i länet hittills har testat positivt för covid-19. På onsdagen hade den siffran stigit till 21 407 – en ökning med 136 personer på ett dygn.

Smittade i kommunerna

Linköping: 8 411

Norrköping: 6 023

Motala: 2 319

Mjölby: 1 413

Finspång: 638

Söderköping: 436

Åtvidaberg: 366

Vadstena: 313

Kinda: 248

Valdemarsvik: 204

Boxholm: 175

Ödeshög: 172

Ydre: 68

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!