Britt Åkerlind stöttar Tegnell i mail om flockimmunitet

Ett mail som Östergötlands smittskyddsläkaren Britt Åkerlind skickat till statsepidemiolog Anders Tegnell sprids nu i sociala medier. I det skriver Britt Åkerlind att hon anser att man ska fortsätta ”utsätta” befolkningen för coronaviruset. Vi kan nu avslöja att hon bekräftar mailet som skrevs i september.

Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind skriver i ett mail till Anders Tegnell att hon tycker att  befolkningen ska fortsätta att utsättas för coronaviruset.

Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind skriver i ett mail till Anders Tegnell att hon tycker att befolkningen ska fortsätta att utsättas för coronaviruset.

Foto: Joakim Ekströmer/TT, Frida Glenning

Östergötland2021-01-16 19:53

Mailet har väckt starka reaktioner i sociala medier. Många anser att Britt Åkerlinds formuleringar ger stöd för att hon håller med om den omtalade strategin om flockimmunitet som Anders Tegnell ett flertal gånger har förnekat finns. 

I mailet som skrevs den 16 september skriver Britt Åkerlind: ”Anser att vi skall fortsätta ”utsätta” befolkningen för denna infektion i lagom dos.”

Hon tar även upp den breda testningen där hon skriver: ”Är mycket tveksam till denna extensiva provtagning som individen själv beställer och till den kostnad den medför.” 

Vid den tidpunkten, 22 september, publicerade vi en artikel där hon i ett uttalande sa att hon tycker att för många östgötar testade sig i onödan. En månad senare meddelade regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro att man såg en andra våg i Östergötland.

Britt Åkerlind skickar även en kopia på mailet till barnläkaren Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik, vid Linköpings universitet som skrivit en uppmärksammad artikel i Läkartidningen den 28 augusti. I den är han kritisk till rapportering kring dödstalen under pandemin och anser att räknandet av antalet döda är överdrivet, inte minst i media.

Britt Åkerlind, verksamhetschef vid smittskyddsenheten i Östergötland, bekräftar att hon skrivit mailet som nu sprids i sociala medier.
Britt Åkerlind, verksamhetschef vid smittskyddsenheten i Östergötland, bekräftar att hon skrivit mailet som nu sprids i sociala medier.
Den svenska strategin

Sverige utpekades tidigt i pandemin för att ha en strategi om flockimmunitet. Genom att låta det nya coronaviruset spridas "fritt" i lagom takt så det inte överbelastade sjukvården skulle befolkningen bli immuna mot det nya viruset.

Folkhälsomyndigheten har ett flertal gånger förnekat strategin.

I november gavs boken Flocken ut som avslöjar mail mellan Anders Tegnell och andra experter där han i ett förordar flockimmunitet som strategi. I efterhand har Tegnell sagt att det är en missuppfattning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!