Corona: Så ska testerna av covid-19 komma igång

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och regeringen har enats om hur den utökade testningen ska komma igång. Men sjukvårdsdelegationens ordförande Marie Morell (M) har farhågor för framtiden.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation presenterade på torsdagen överenskommelsen som ska få fart på testerna av covid-19 i landet.

Socialminister Lena Hallengren (S) och Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation presenterade på torsdagen överenskommelsen som ska få fart på testerna av covid-19 i landet.

Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Östergötland2020-06-12 13:30

På torsdagen blev det klart att SKR och regeringen är överens om hur den utökade testningen i sjukvården ska se ut. Regionerna ska utföra testerna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och staten ska stå för notan. 

– Det är en viktigt överenskommelse så att vi tillsammans kan bekämpa den här smittan, säger Marie Morell (M), som även är regionråd i Östergötland och som i veckan hade en gemensam pressträff med socialminister Lena Hallengren (S).

Det har tagit tid att reda ut hur den utökade testningen ska gå till sedan regeringen satte upp ett mål om 100 000 testningar i veckan i landet. Likaså har det varit oklart hur ersättningen till regionerna ska regleras. Upprepade gånger har representanter från Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren uppmanat regionerna att öka testningen. Allmänheten kan lätt få en bild av att det görs för lite. Men Marie Morell håller inte med:

– Det där är en felaktig bild, det görs redan jättemycket i regionerna. Vi har byggt upp kapaciteten, Södermanland exempelvis jobbar man med webbaserade verktyg, Stockholm har drive in och Västra Götaland utvecklar och så vidare.  

I Östergötland ska de utökade testningen utföras i primärvården. Men det gäller att vårdcentralerna även hinner med sitt ordinarie uppdrag, enligt Marie Morell.

– Vi kan inte ha en situation där personer som kanske eventuellt tror att de har covid-19 tränger undan patienter som behöver ta prover för att starta sin cancerbehandling till exempel. 

Smittskyddsenheten i Östergötland har upprepade gånger sagt på pressträffar att man testar fler. Men uppgifter vi har fått är att personal på laboratoriet i regionen, som har kapacitet för tusen prover om dagen, mest sitter och väntar på att få in fler prover, vilket vi tidigare har berättat om.

– Den tror jag är helt korrekt, det stämmer med den informationen som jag får och som jag också säger, vi har fått upp kapaciteten. Och jag uppfattar att när läkare i primärvården känner sig trygga att kapaciteten finns så kan man släppa på mer. Vi fick ett bakslag i Västra Götaland för någon vecka sedan där man släppte på ganska rejält och då blev det bara överfullt. Det är inte helt enkelt.

För allmänheten som behöver få en medicinsk bedömning om de har covid-19 blir provtagningen kostnadsfri. Regeringen ger ersättning för tester som utförs både regionernas regi och de som utförs av externa utförare som gör det på uppdrag av regionerna. 

Eftersom samhällssmittan har nu kommit in en "senpandemisk fas", det vill säga då smittspridningen avtar och färre blir sjuka blir en testning ännu viktigare, enligt Folkhälsomyndigheten. Därför ersätter staten regionerna även för antikroppstestning. Den är gratis för vård- och omsorgspersonal, brukare och boende i särskilda boenden. Övriga invånare får betala antikroppstester själva.

Marie Morell är positiv till den utökade testningen, men har samtidigt vissa farhågor:

– Det jag är orolig för är att testningen ses som en enkel lösning på coronapandemin och att allmänheten börjar strunta i de andra rekommendationerna och inte längre håller avstånd, inte tänker på att tvätta händer ofta och stanna hemma om man är sjuk. Man kan bli smittad när man går ut från provtagningsstället, säger hon.

Överenskommelsen mellan regeringen och SKR gäller från 1 juni till årets ut.

Marie Morell (M), regionråd i Östergötland och ordförande i sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Marie Morell (M), regionråd i Östergötland och ordförande i sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Vad handlar det om?

Regeringen har avsatt 5,9 miljarder till den utökade testningen, av dessa öronmärks en miljard för smittspårning. 500 miljoner ska fördelas direkt utifrån befolkningsmängd. Testerna ska bestå av så kallade PCR-tester som visar aktiv infektion samt antikroppstester (serologisk testning).

Staten avsätter även 200 miljoner för att regioner ska få logistiken på plats. Ersättningen ska premiera att fler testas för covid-19 och därför erhåller regionerna ett schablonbelopp per test som görs året ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!