Region Östergötland har under lång tid legat i det absoluta bottenskiktet i landet när det gäller testkapacitet. Men nu ska det bli ändring på det.
På fredagen meddelade regionen att man ingått avtal med ett externt, ackrediterat laboratorium. Samtidigt beslutade regionen att gå upp i förstärkningsläge som en följd av den ökade belastning som pandemin har på sjukvården.
Planen är att från med onsdagen den 23 december öppna PCR-provtagningen för personer som är 18 och äldre och som har haft symtom i minst 48 timmar. Tidsbokningen kommer som hittills att göras via en e-tjänst på 1177.se.
– Även om provtagningen nu utökas är den inte obegränsad. Vi ser det som fortsatt viktigt att de grupper som är i störst behov av provtagning prioriteras, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör och sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på regional nivå, i en kommentar.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind påminner dock östgötarna om att fortsätta följa de allmänna råden.
– Vi vill understryka att provtagning är ett av flera verktyg för att bromsa smittspridningen. De absolut viktigaste rekommendationerna är fortfarande att hålla avstånd till andra, stanna hemma om man är sjuk och följa hygienråden, säger smittskyddsläkaren i en kommentar.
På fredagen fattade Region Östergötlands särskilda sjukvårdsledning på regional nivå beslut om att gå från stabsläge till förstärkningsläge.
Beslutet grundar sig i den ökande belastningen på sjukvården, en stundande jul- och nyårshelg, osäkra prognoser över pandemins fortsatta utveckling och eventuellt behov av att göra prioriteringar när det gäller vård som kan vänta. Även lokal särskild sjukvårdsledning vid Universitetssjukhuset är i förstärkningsläge medan Vrinnevisjukhuset och lasarettet i Motala fortfarande är i stabsläge.
– Att regionen nu gått upp i förstärkningsläge är en stark signal om allvaret i situationen. Vi har under hösten kunnat fortsätta att bedriva en stor del av den planerade icke-akuta sjukvården, men ser att det kan bli svårare den närmaste tiden, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin och fortsätter:
– Vi prioriterar akut vård och vård som inte kan vänta och måste rusta oss för att på bästa sätt ta hand om de patienter som är i störst behov av sjukvård under de kommande veckorna.