Den brittiska virusvarianten kan spridas i länet

Sammanlagt tolv personer i Östergötland har nu konstaterats bära på den brittiska varianten av coronaviruset. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att varianten kan ha börjat spridas i länet.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2021-02-02 13:12

Den 30 december i fjol fick Region Östergötland besked om att man upptäckt två fall av den variant av covid-19 som då framförallt spreds i Storbritannien. Virusvarianten sprids lättare än den ursprungliga varianten. 

Under de senaste dagarna har regionen fått besked från Folkhälsomyndigheten om att ytterligare fall har upptäckts i länet. Totalt handlar det nu om tolv personer i länet som konstaterats bära på virusvarianten.

– Så sent som i söndags fick vi reda på att vi har ytterligare sex fall av den här varianten, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

När regionen har smittspårat har man kommit fram till att det finns personer i länet som har den brittiska varianten som inte har besökt Storbritannien eller något annat land där varianten har orsakat större utbrott. Detta tyder, enligt Britt Åkerlind, på att varianten kan ha börjat spridas inom länet. 

– Den här varianten finns i Norge och Danmark och det är svårt att förhindra att vi får in den i Sverige. Det kan också vara så att vi har haft den här varianten ett tag i Sverige och att det skulle kunna förklara att den andra vågen har blivit så utdragen. Men det är bara en teori. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att det finns en risk att den nya virusvarianten kan bli den dominerande varianten i Sverige.  

Även om den brittiska varianten befaras spridas lättare finns det inget som tyder på att den ger upphov till en allvarligare sjukdom. De vaccin som tagits fram mot covid-19 förväntas vara lika effektiva mot den brittiska varianten som mot den ursprungliga varianten. 

– Det är nu viktigt att vi alla fortsätter att följa de allmänna råden om att hålla avstånd och att vara hemma vid tecken på sjukdom, säger Britt Åkerlind. 

Den nya varianten av covid-19-viruset antas ha funnits i Storbritannien sedan i september i fjol. Sedan tidigare uppmanar Folkhälsomyndigheten alla inresande som har vistats i Storbritannien från den 12 december att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. Sverige har infört inreseförbud från Storbritannien, Norge och Danmark.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!