– Det är öppet för alla som känner att de inte mår bra i samband med pandemin, säger projektledaren Gerhard Andersson, även psykologiprofessor vid Linköpings universitet.
Coronavirusets framfart påverkar oss alla och får många gånger livet att kännas extra tufft. När det börjar orsaka psykologiska besvär och gå ut över ens vardag kan det vara läge att söka hjälp. Därför har forskare och psykologer vid Linköpings universitet nu tagit fram Coronacope.
Coronacope är en webbaserad behandling som baseras på den psykologiska metoden kognitiv beteendeterapi (KBT), ett erkänt sätt att behandla nedstämdhet, ångest, oro och stress.
– Man kan säga att vi har anpassat behandlingsmaterialet för att det ska passa in på de typer av psykisk ohälsa man kan uppleva under pandemin, säger Gerhard Andersson.
Processen inleds med ett frågeformulär online där det undersöks om du uppfyller kriterierna för att få delta. Gör du det väntar en telefonintervju och därefter beslut om behandling kan vara lämplig.
Behandlingen pågår sedan under sju veckor och innehåller allt från olika övningar och textläsning till regelbundna samtal med en psykolog.
– Övningarna kan exempelvis handla om att aktivera sig mer om man känner att man dragit sig undan lite för mycket. Självklart har vi tagit hänsyn till Folkhälsomyndighetens anvisningar.
– Sedan rapporterar man in hur det har gått och får snabb återkoppling från en psykolog. Vi har även läkare med i projektet som kan kopplas in vid behov.
Gerhard Andersson tror att Coronacope kan locka människor med nya eller annorlunda typer av psykisk ohälsa, till exempel egna företagare som har det tufft. Och förutom ekonomiska svårigheter, oro och depression har han även noterat en uppdämd ilska i samhället under pandemin.
– Titta på jätteprotesterna i Stockholm. Det handlar om ilska och aggressivitet, vilket vi människor ofta reagerar med vid olika typer av förluster. Så en del i vår behandling handlar om hur man kan hantera sina känslor.
Coronacope vänder sig till personer över hela landet som är minst 18 år. Det enda som krävs är egentligen internet och en mobiltelefon. Eftersom behandlingen är en del i ett forskningsprojekt är den också gratis.
– Och man behöver liksom inte gå igenom en hel vårdapparat utan kan genomföra allt hemifrån och när man vill på dygnet, säger Gerhard Andersson.