Deras affärsidé: Hyr ut ditt busskort

Hyr ut ditt busskort när du inte använder det. Den affärsidén lanseras nu i Östergötland och Skåne.

Saliou Sall och Simon Abraham vill skapa en andrahandsmarknad för kollektivtrafikkort.

Saliou Sall och Simon Abraham vill skapa en andrahandsmarknad för kollektivtrafikkort.

Foto: Privat

Östergötland2020-06-12 06:00

När Östgötatrafiken i höstas lanserade sin nya biljettapp öppnade de också för möjligheten att via mobiltelefonen låna ut sitt månads- eller årskort till familjemedlemmar och vänner.

Den möjligheten har Stockholmskillarna Saliou Sall och Simon Abraham tagit fasta på och omvandlat till en affärsidé.

– Det började med att det skrevs mycket här i Stockholm om missnöjet med höga priser i kollektivtrafiken. Vi funderade på om det gick att hitta ett system där folk kan låna korten av varandra, men det blev för krångligt. Då såg vi att Östgötatrafiken och Skånetrafiken har ett digitalt system. Perfekt, tänkte vi, berättar Saliou Sall.

undefined
Saliou Sall och Simon Abraham vill skapa en andrahandsmarknad för kollektivtrafikkort.

Saliou och Simon jobbar till vardags på bank, men nu började de snickra på en hemsida och en app för uthyrning av kollektivtrafikkort. Nu lanseras appen under namnet Tripier.

– Vi tror att det ligger helt rätt i tiden. Det är delningsekonomi, det är digitalt och det är klimatsmart, säger Simon.

Tanken är att den som har ett årskort eller månadskort kan hyra ut det via appen de dagar det inte används. Uthyraren får 82 procent av beloppet, medan Salious och Simons företag tar resterande 18.

I Östergötland går det till en början bara att hyra ut kort med länszon.

– Vi börjar så för enkelhets skull. Men när folk börjar känna sig bekväma med appen kan vi börja lägga på andra zoner också, säger Simon.

undefined
Eva Jylltorp hoppas att den nya appen ska locka fler att åka kollektivt.

Östgötatrafiken tillåter att kortet lånas ut till fem olika mobilnummer. Att det skulle uppstå en andrahandsmarknad var inte tanken, men Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp är positiv till idén.

– Vi tycker att det är roligt att vårt nya biljett- och betalsystem öppnar upp nya möjligheter och stimulerar till innovation och kreativitet. Vi följer med intresse hur denna app tas emot och hoppas att det i förlängningen leder till att fler upptäcker kollektivtrafiken som ett bra sätt att resa, säger hon.

Är ni inte rädda att tappa intäkter?

– Vi får följa utvecklingen och se hur stort det blir. Vår förhoppning är att fler och fler upptäcker kollektivtrafiken och ganska snabbt beslutar sig för att skaffa ett eget färdbevis, säger Jylltorp.

Saliou Sall är övertygad om att det är en winwin-situation.

– De som äger ett kort kommer att få möjlighet att utnyttja det fullt ut, vilket gör att kundnöjdheten kommer att bli bättre. Vi tror att det här kan bli jättestort och hoppas kunna expandera till andra städer både i Sverige och utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!