Drabbad av stormen: "Det är sand överallt"

Sand i huset, orkan och stora gräshoppor. Öst medias medarbetare hamnade mitt i helgens sandstorm på Kanarieöarna.

Bänkt Olsson städar sandig grill i Teneriffa. Fotot i botten ser ut att vara taget under solnedgång,  men bilden fotades på söndagseftermiddagen och visar all sand i luften.

Bänkt Olsson städar sandig grill i Teneriffa. Fotot i botten ser ut att vara taget under solnedgång, men bilden fotades på söndagseftermiddagen och visar all sand i luften.

Foto: Bänkt Olsson/Katarina Axelsson

Östergötland2020-02-24 17:15

– I går var nivåerna av luftföroreningar i Las Palmas högst i hela världen. Då bar många mask ute, säger Alexander Nyrinder, som arbetar på Öst media men som just nu bor i Las Palmas.

I staden är karnevalen inställd på grund av ovädret. Invånarna har ombetts att hålla sig inomhus och vissa, till exempel astmatiker, har haft det svårt att andas. 

– Sedan tror jag att människor reagerar extra kraftigt när de är på semester. Då är man inställd på sol och en härlig tid. 

Bänkt Olsson, även han vikarie på Öst media, bor tillsammans med sin fru Katarina Axelsson i byn La Caleta på grannön Teneriffa. Där har det uppmätts 1000 milligram partiklar per kubikmeter i luften. På Gran Canaria uppmättes det dubbla.

–  I storstäder varnar man redan när det är mer än 50 milligram partiklar i luften, säger Bänkt.

Stormen för inte bara med sig sand – utan även växter, bakterier och stora gräshoppor.

– Jag läste att de kan orsaka en del problem eftersom de är invasiva, säger Bänkt Olsson.

Katarina ska med ett flyg på tisdagsmorgonen till Sverige. Under helgen har hon inte fått någon information från resebolaget.

– Nu får de istället hantera massvis med telefonsamtal från resenärerna. Jag pratade med en halvt förtvivlad,  sönderstressad människa på resebolaget. Det verkar som att planet går enligt tidtabell, säger hon. 

Kvar blir Bänkt att städa huset.

– Det är sand överallt, säger han med ett (torrt) skratt.

Ett sandlager pryder allting – även grillen. Bänkt Olsson i städartagen, mest för fotots skull. Än är det mycket sand kvar i luften kring Kanarieöarna.
Ett sandlager pryder allting – även grillen. Bänkt Olsson i städartagen, mest för fotots skull. Än är det mycket sand kvar i luften kring Kanarieöarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!