Den andra vågen nu dödligare än den första

Under den pågående andra smittspridningsvågen i Östergötland har nu fler smittade personer avlidit än under den första vågen. Det visar uppgifter från Region Östergötland.

På tisdagen vårdades 88 smittade personer på länets tre sjukhus.

På tisdagen vårdades 88 smittade personer på länets tre sjukhus.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2021-02-02 14:05

Den 23 oktober förra året höll Region Östergötland en presskonferens där regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) medverkade. Hon slog då fast att länet drabbats av en andra smittspridningsvåg.  

– Sedan oktober månad har vi sett en stadig och kraftig ökning, framför allt under de senaste dagarna. Vad vi ser i Östergötland är en andra våg av smittspridning. Hur stor den blir avgörs av alla oss som bor i Östergötland. Jag vill vara tydlig med att säga att pandemin inte är över, snarare tvärtom.

Sedan Karro slog fast att länet drabbats av en andra våg har hittills 259 smittade personer avlidit i länet. Det ska jämföras med de 254 personer med bekräftad covid-19 som avled under den första vågen, som drabbade länet under framför allt mars, april och maj i fjol. Den pågående andra vågen har därmed krävt fler människoliv än den första vågen.  

– Fler personer med bekräftad covid-19 har avlidit under den andra vågen än under den första. Tyvärr tror jag att fler personer kommer att avlida innan det här är över, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Den andra vågen tog ordentlig fart under oktober och tros ha kulminerat under början av januari.

– Den andra vågen har pågått under en längre tid än under den första vågen och det kan förklara att fler har avlidit. Samtidigt ska vi komma ihåg att vården har blivit bättre på att behandla covid-19-patienter, vilket har gjort att färre personer har behövt intensivvård, säger Britt Åkerlind. 

Under den första vågen vårdades som mest 31 smittade patienter samtidigt på intensivvårdsavdelningar i Östergötland. Detta var den 19 april. Under den andra vågen har som mest 20 covid-19-patienter samtidigt vårdats på iva – den 11 december. 

Enligt Britt Åkerlind finns det dock tecken som tyder på att den andra vågen kan vara på väg att dämpas. Antalet smittade som är i behov av sjukhusvård har under den senaste tiden minskat. På tisdagen vårdades 88 covid-19-patienter på länets sjukhus. 

– Det är första gången på länge som vi har färre än 90 smittade patienter. Men det är lika viktigt att vi nu följer alla rekommendationer. 

Faktum är att man får gå tillbaka till den 4 december förra året för att hitta ett dygn när färre än 90 covid-19-patienter samtidigt vårdades på sjukhus. 

Ett annat tecken på att smittspridningen har minskat är att andelen som testar positivt för sjukdomen har minskat. Cirka tolv procent av dem som testas nu visar sig ha sjukdomen. 

– Vi har tidigare legat på en positivitet på omkring 25 procent, säger Britt Åkerlind. 

På tisdagen meddelade regionen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 513 smittade personer i Östergötland avlidit. Samtidigt fortsätter alltså antalet smittade som är i behov av sjukhusvård att minska. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 56 smittade patienter, varav tio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 21 covid-19-patienter, varav fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades elva smittade patienter. 

På måndagen uppgick antalet personer i länet som testat positivt för covid-19 till 19 484. På tisdagen hade den siffran stigit till 19 647 – en ökning med 163 personer på ett dygn. 

Regionen uppgav på tisdagen att 13 956 personer i länet hittills har fått den första dosen vaccin mot den samhällsfarliga sjukdomen. 

Avlidna i kommunerna

Linköping: 167

Norrköping: 153

Motala: 36

Finspång: 27

Mjölby: 24

Valdemarsvik: 14

Söderköping: 11

Åtvidaberg: 9

Vadstena: 7

Kinda: 8

Ödeshög: Uppgift saknas

Boxholm: Uppgift saknas

Ydre: Uppgift saknas

Fotnot: Uppgifterna om antalet avlidna med covid-19 har hämtats från Socialstyrelsen. Uppgifterna är från den 28 januari och avser antalet avlidna under hela pandemin. Av sekretessskäl redovisar inte Socialstyrelsen dödsfall i en kommun när färre än fyra personer har avlidit. 

Källa: Socialstyrelsen/SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!