Efter alla problem – tidsbokningen har öppnat igen

Det är nu möjligt att boka tid för PCR-test i Östergötland för alla som är över 18 år och har symtom. Det uppger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind meddelade under tisdagens pressträff att alla vuxna med symtom nu kan boka tid för provtagning.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind meddelade under tisdagens pressträff att alla vuxna med symtom nu kan boka tid för provtagning.

Foto: Julia Djerf, Johnny Gustavsson

Östergötland2020-12-22 16:01

På tisdagen höll Region Östergötland en digital presskonferens för att informera om hur pandemin utvecklas i länet. Vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin sade att läget är fortsatt ansträngt inom vården. Någon avmattning när det gäller antalet smittade patienter kan inte skönjas.

– Vi har ett tufft läge med stor smittspridning. Det är ett långdraget förlopp och vi ser inte slutet ännu. 

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter att hålla sig på en hög nivå. På tisdagen vårdades 114 covid-19-patienter på sjukhus i länet, varav 19 på iva. På Universitetssjukhuset vårdades 58 smittade på vårdavdelning och 13 på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 30 smittade på vårdavdelning och sex på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades sju smittade.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanade alla östgötar att fortsätt att följa de allmänna råden – inte minst nu i samband med julfirandet. 

– Det är ytterst viktigt att vi fortsätter att hålla fysisk distans. Undvik att träffa personer utanför det egna hushållet! 

Från och med onsdagen kommer det att vara möjligt för alla som är över 18 år och har symtom att testa sig för covid-19. Tidsbokningen på 1177.se öppnade på tisdagen. 

Region Östergötland, som länge har haft problem med en begränsad testkapacitet, har tecknat avtal med ett externt laboratorium. Den som testar positivt för covid-19 framöver förväntas ta ett stort personligt ansvar när det gäller smittspårning.  

– Den som testar positivt får en enkät och ska påbörja egen smittspårning. Alla kommer inte att ringas upp av Region Östergötland, sade Britt Åkerlind. 

Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen, uppgav att regionen kommer att börja vaccinera den 27 december. I ett första skede räcker dock bara vaccindoserna till cirka 200 personer på särskilda boenden. Efter årsskiftet räknar dock regionen med att få 2 000 doser per vecka. Målet är att alla över 18 år ska erbjudas vaccinering före halvårsskiftet nästa år. 

– Vi har ett gott läge. Vi har fått 600 intresseanmälningar från bland annat sjuksköterskor som vill hjälpa till. 

Region Östergötland meddelade på tisdagen att ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 361 smittade personer avlidit. Under den andra vågen har hittills 107 smittade dött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!