Efter flera olyckor: "Isarna går inte att lita på"

Flera människor har gått genom isen i helgen runt om i Sverige. Även i Östergötland avråds människor från att beträda de förrädiska isarna.

I nuläget ser det inte ut som att isarna kommer att bli tjockare under veckan. I hela länet väntas nämligen plusgrader och mycket sol.

I nuläget ser det inte ut som att isarna kommer att bli tjockare under veckan. I hela länet väntas nämligen plusgrader och mycket sol.

Foto: TT

Östergötland2021-03-01 16:29

De senaste tre dygnen har åtta personer dött till följd av olyckor på is i Sverige.

I Östergötland har inga dödsfall rapporteras i år.

– Länet har varit förskonat från allvarliga händelser, säger Pedher Helmer, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Men Räddningstjänsten avråder starkt från att vistas på de östgötska isarna.

– De går inte att lita på. Tyvärr kan vi ju inte förbjuda människor att vara på isarna, säger han. 

Polisen får en del samtal av inringare som ser människor på isen. Men för polisen finns det ofta inte mycket att göra.

– Vi kan inte stå på land och invänta dessa individer och säga "fy, fy", säger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen region Öst.

Han påminner om att tänka på sin egen säkerhet om man ser någon annan gå genom isen.

– Jag har läst om hur vissa försöker springa ut för att hjälpa och själva går genom isen. Larma alltid först. Det är prio ett, säger Thomas Agnevik.

Mellan den 1 och 21 februari i år hanterade SOS Alarm 117 drunkningsärenden i Sverige, vilket kan jämföras med 37 larm under samma period 2020.

Förra veckan gick två personer igenom isen vid Tinnerbäcken i Linköping. Båda lyckades ta sig upp innan räddningstjänsten anlände. 

I söndags höll två fiskare i Bråviken i Norrköping på att fastna ute på isen. Isen hade töat under tiden fiskarna pimplade, men tillslut lyckades de ta sig i land längre bort.

I Motala gick en häst ned i en damm under söndagen, men ägarna fick upp djuret på egen hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!