På ett år har antalet hot och misshandel mot personal inom den offentliga hälso- och sjukvården i Östergötland snudd på fördubblats. Det visar en enkät som gått ut till de drygt 13 000 personer som är anställda inom regionen. Av dessa har 10 500 svarat och resultatet är bland annat att medarbetarnas förtroende för regionen som arbetsgivare har minskat de tre senaste åren. Dessutom har andelen medarbetare som blivit utsatt för hot eller våld av kollega eller chef på arbetsplatsen nästintill fördubblats det senaste året, från 0,6 procent till 1,1 procent, vilket motsvarar cirka 130 personer av regionens totala personalstyrka.
– Vi har ännu inte gjort en närmare analys av vad det kan bero på, men det kommer vi att göra, säger Zilla Jonsson, HR-direktör inom Region Östergötland. Resultaten gällande hot och våld visar ett högre resultat i genomsnitt för ett antal yrkeskategorier inom vården än det vi ser för andra verksamheter inom regionen.
Det är ett tuffare klimat inom hälso- och sjukvården vilket främst kanske märks bland patienter eller anhöriga som kan bli hotfulla om man inte är nöjd med bemötande eller behandling, enligt Zilla Jonsson.
– Vi vet att vi har ett tufft läge, som ibland kräver svåra ställningstaganden, och som kan innebära att det blir en konfliktfylld situation. Det i sig riskerar naturligtvis att vara en grogrund för att vi inte behandlar varandra väl. Det man signalerar i medarbetarundersökningen är att det ibland har övergått i ett beteende som inte är ok, och det är allvarligt och något vi måste ta tag i.
Trots den ökande trenden tror inte Zilla Jonsson att Region Östergötland sticker ut jämfört med övriga landet. Tidigare har regionen legat lågt när det gäller hot och våld på arbetsplatserna. I stället kan det handla om att regionen bytt ut enkätleverantören vilket gör det svårt att jämföra siffrorna.
Vad för typ av hot?
– Det vet vi inte, utan behöver fördjupa analysen för att ta reda på det.
Vissa grupper som är extra utsatta? Det står att det kan vara hot mellan kollegor eller chef mot anställd – vet ni något om det ena eller andra är vanligast?
– Vi ser inte hur mycket som är från kollegor respektive från chefer. Det vi ser är att det berör alla våra yrkeskategorier i större eller mindre omfattning, till exempel undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.