Experten: så lyckas du med din fågelmatning

Vintervila i trädgården? Inte om fåglarna får bestämma – med en välplanerad fågelmatning finns chansen att få uppleva stor underhållning från första parkett. Vår expert Claes Nilsson ger sina bästa tips.

Pilfinkar och grönfinkar i en salig blandning kring maten.

Pilfinkar och grönfinkar i en salig blandning kring maten.

Foto: Claes Nilsson

Östergötland2020-12-12 11:01

Vad ska jag mata med?

Beror lite på var du bor. I tätbebyggda områden med villor och radhus rekommenderar jag solrosfrön, talg, hampafrön och annan fet mat som passar de arter som lever nära människan. Bor man lantligt och har mycket gul- och gråsparvar i området passar det bättre med spannmålsprodukter som havre och vete.

Vad ska jag INTE mata med?

Våga testa, fåglarna ratar det de inte vill ha. Det finns några myter att ta död på: Okokt ris får fåglarnas magar att svälla (fel). Fåglarna vill inte ha salt mat (fel). Fåglarna tål inte saffransbröd (fel, men bröd överlag är en energifattig och dålig mat, så det kan man undvika).  

Jag vill ha domherrar hos mig, hur gör jag?

Domherrar gillar solros- och hampafrön. Därmed inte sagt att du med säkerhet får dom till din fågelmatning. Domherrar rör sig i små flockar under vintern och det är inte säkert att de stannar till vid just ditt hus. Det är likadant med andra åtråvärda arter som steglits, stenknäck och stjärtmes.

Det kommer inga fåglar till mig. Varför?

Kan bero på flera saker. Står matningen för nära huset eller nära en trafikerad väg? Har du buskar eller träd i närheten så fåglarna kan ta skydd? Vilken mat bjuder du på? Är det många grannar som matar? Springer det katter i området? Finns det gott om rovfåglar som sparvhök och duvhök?  

När ska jag börja och sluta mata?

Det bestämmer du själv. Men generellt sätt tycker jag man kan vänta till den första frosten kommer på senhösten och sluta någon gång i april. Du kan mata även på sommaren, men personligen anser jag att fåglarna kan äta det som naturen bjuder då.

Måste jag hålla på hela vintern?

Verkligen inte. Fåglarna hittar mat någon annanstans om du slutar. Känn inget tvång. Fågelmatning är främst för oss människors skull.

Lurar jag flyttfåglar att stanna kvar om jag börjar mata för tidigt på hösten?

Nej. Instinkten att flytta är stark, lite fågelmat kan inte ändra på det.

Var ska jag placera min fågelmatning?

Inte för nära huset, men ändå så pass nära så att du själv kan njuta av fåglarna från ditt fönster. Fem-sex meter från husväggen är lagom.

Jag har möss på min matning. Vad gör jag?

Ingen lätt fråga. Börja med att göra rent på marken under matningen och försök hålla det så rent som möjligt. Att då och då städa minskar också risken för exempelvis salmonella och andra sjukdomar som kan drabba fåglarna.

Det är bara kråkor och kajor som äter hos mig. Hur blir jag av med dom?

Gör ett eget nät kring fågelmatningen med små hål så bara småfåglarna kommer in. Finns även färdiga fågelhus och rör med nät att köpa.

Något jag ska tänka lite extra på?

Ja, ett par saker. 
1) Titta noga vad butikernas "fröblandningar" innehåller. Alltför ofta består dessa blandningar av för mycket spannmål och hårda kärnor och för lite solros- och hampafrön. Köp hellre påsar med bara en sorts frö i och blanda själv. 

2) Talgbollar skiftar väldigt i kvalité. En del är superpopulära, andra blir kvar orörda hela vintern. De flesta talgbollar innehåller dessutom palmolja, som man ska undvika. Om tid finns – gör egna! Finns gott om recept på nätet.

3) Havrekärven är själva sinnebilden av en fågelmatning, men sanningen är att den är inte särskilt populär. Gulsparvar, gråsparvar och pilfinkar besöker den ibland, men de flesta arter vill ha fetare frön som solros och hampa.

Vilka äter vad?

Solrosfrön – domherre, stenknäck, steglits, grönfink med flera. Nästan alla arter gillar solros.

Äpplen, annan frukt och bär – sidensvans, koltrast, björktrast, svarthätta.

Hampafrön – grönsiska, gråsiska, domherre med flera. Nästan lika populärt som solros.

Talg och jordnötter – större hackspett, nötväcka, stjärtmes, blåmes, talgoxe.

Havre, vete – gulsparv, gråsparv, pilfink, tamduva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!