Färre behöver intensivvård för covid-19

Ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Antalet smittade personer som behöver sjukhusvård minskar dock. Även antalet intensivvårdspatienter minskar.

Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare i Region Östergötland.

Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare i Region Östergötland.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2020-05-06 14:15

Region Östergötland uppgav vid lunchtid på onsdagen att ytterligare fem personer med covid-19 har avlidit i länet. Under måndagen rapporterades fem avlidna och på tisdagen sex avlidna. 

Totalt sedan coronautbrottet började har därmed 127 smittade personer avlidit i Östergötland. Majoriteten av de avlidna var över 70 år och hade bakomliggande sjukdom.

Samtidigt som dödstalen fortsätter att stiga så minskar antalet smittade personer som behöver vård på sjukhus. På onsdagen vårdades 85 personer på sjukhus i länet, varav 23 i intensivvård. Så sent som på tisdagen vårdades 97 personer på sjukhus, varav 28 i intensivvård.  

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 6 maj.

– Att antalet personer som behöver sjukhusvård minskar kan vara ett tecken på att smittspridningen i samhället har dämpats. Det ligger helt i linje med vad vi har förväntat oss, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare. 

Region Östergötland förväntar sig att antalet smittade som behöver vård kommer att minska successivt under maj och sommarmånaderna. 

– Men vi räknar med att vi kommer att ha patienter med covid-19 på våra sjukhus även i sommar, säger Lundin. 

I takt med att smittspridningen dämpas kommer sannolikt snart även dödstalen i Östergötland att börja plana ut.  

– De som hamnar i intensivvård vårdas i medeltal mellan 12 och 14 dagar. De som avlider nu har ofta vårdats en tid på sjukhus och blev troligen smittade när vi hade en större smittspridning än vad vi har nu, säger Rickard Lundin och fortsätter:

– Nu gäller det att hålla i och hålla ut! Vi måste fortsätta att följa rekommendationerna om social distansering och att vara hemma vid tecken på sjukdom. 

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 6 maj. Siffran den 5 maj kommer enligt regionen att revideras ned.

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på onsdagen 37 patienter på vårdavdelning och 15 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 22 på vårdavdelning och åtta i intensivvård. På lasarettet i Motala vårdades tre patienter på vårdavdelning.

Östergötland är fortfarande ett av de län i Sverige som, i förhållande till folkmängden, har flest konstaterat smittade av coronaviruset. På onsdagen var 330,3 per 100 000 invånare i Östergötland konstaterat smittade. Endast Stockholms län, Örebro län och Södermanland har fler konstaterat smittade i förhållande till folkmängden. 

Det fanns på onsdagen totalt 1 593 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!