Fler smittade med covid-19 upptäcks i Östergötland

Smittan av covid-19 fortsätter att öka i Östergötland. Linköping är den kommun i regionen som står för flest fall.

Ett 60-tal nya fall av covid-19 har bekräftats i Östergötland de senaste fyra dagarna.

Ett 60-tal nya fall av covid-19 har bekräftats i Östergötland de senaste fyra dagarna.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2020-10-01 14:11

Kurvan över antalet smittade i Östergötland fortsätter att gå uppåt. Sedan i måndags har 59 nya fall med covid-19 konstaterats i regionen. Under september ökade antalet smittade personer i Östergötland från 3 962 i början på månaden till 4 280 vid månadsskiftet, vilket motsvarar en ökning på åtta procent. 

Varje dag rapporterar regionen även hur fallen fördelar sig mellan kommunerna. I siffrorna räknar man även med personer som kommer ifrån andra län eller som saknar folkbokföringsuppgift om kommun men som fått smittan konstaterad i Östergötland. Med hänsyn till det rör det sig i skrivande stund om 4 164 fall. Flest fall finns i Linköping som den 1 oktober hade 1 536 fall, vilket motsvarar 35 procent av samtliga fall som konstaterats i regionen. Därefter kommer Norrköping med 1 311 rapporterade fall, vilket motsvarar 31 procent. 

Linköping drabbades i slutet av september av ett lokalt klusterutbrott på Linköpings universitet, vilket vi tidigare har berättat om. Detta efter en fest som anordnats av studenter som inkluderade totalt 150 personer. Där pågår fortfarande en smittspårning och på onsdagen hade 25 studenter testat positivt.

Inga nya dödsfall har rapporterats sedan onsdagen och totalt har 292 personer avlidit med bekräftad covid-19.

Inom slutenvården i Östergötland har antalet smittade fall ökat något men håller sig kvar på en låg nivå. På torsdagen vårdades totalt sju personer, varav tre på Universitetssjukhuset och fyra på Vrinnevisjukhuset. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!