Inga planer på att tidigarelägga fas fyra

Flera regioner i landet har redan kommit i gång med den fjärde och sista vaccinationsfasen. Men Region Östergötland planerar fortfarande för att börja med fas fyra i slutet av maj.

Ännu så länge har drygt 38 procent av de vuxna östgötarna fått den första dosen vaccin mot covid-19.

Ännu så länge har drygt 38 procent av de vuxna östgötarna fått den första dosen vaccin mot covid-19.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2021-05-04 14:52

Region Kalmar, Jönköping och Värmland öppnade på måndagen upp för vaccination i fas fyra, då alla personer mellan 18 och 59 år som inte tillhör någon riskgrupp ska erbjudas vaccin. Även Region Stockholm, som haft problem med att alla lediga vaccinationstider inte bokats, överväger att tidigarelägga starten av fas fyra.

I Region Östergötland finns dock inga planer på att tidigarelägga den sista fasen. 

– Vi planerar fortfarande för att inleda fas fyra i slutet av maj, säger Rickard Lundin som ingår i den regionala sjukvårdsledningen och som är regionens presstalesperson i frågor som rör vaccineringen. 

Varför kan andra regioner komma i gång med fas fyra tidigare än Region Östergötland?

– Vi får lika mycket vaccin i förhållande till folkmängden som de andra regionerna. Men vi har väldigt få lediga tider. Denna vecka har vi i nuläget drygt 100 lediga vaccinationstider. Vi vaccinerar i den takt som vi får vaccinleveranserna. Allt vaccin går åt. 

En annan förklaring till att vissa regioner redan nu kan inleda fas fyra kan, enligt Rickard Lundin, vara att det finns skillnader i sättet att välja ut vilka personer som ingår i olika riskgrupper. 

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och erbjuder just nu personer som tillhör någon riskgrupp i fas tre vaccin först. 

Under vecka 20 och 21 kommer regionen att erbjuda personer som tillhör socialt utsatta grupper – som till exempel hemlösa och personer med missbruksproblematik – vaccinering. 

Regionen, som inte alltid kommer i kontakt med dessa socialt utsatta personer, samarbetar i ett första skede med länets tre största kommuner, Linköping, Norrköping och Motala för att identifiera personer som ingår i denna grupp. 

Det pågår också ett samarbete med hjälporganisationerna Stadsmissionen och Hela människan för att kunna komma i kontakt med personer som lever i en socialt utsatt situation. Dialog pågår även med övriga kommuner för att se vilka behov som finns där. 

– Vi vet ännu inte hur stor den här gruppen är. Tanken är att våra mobila vaccinationsteam ska kunna göra en insats för att vaccinera personer som är socialt utsatta, säger Rickard Lundin. 

Ännu så länge har 143 019 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. Det motsvarar drygt 38 procent av den vuxna befolkningen i länet. 

41 316 personer har även hunnit få den andra dosen, vilket motsvarar närmare 12 procent av den vuxna befolkningen. 

Smittläget i länet har under den senaste tiden beskrivits som allvarligt av företrädare för Region Östergötland och alla invånare i länet har uppmanats att gå i "personlig lockdown". 

På måndagen vårdades 132 smittade på sjukhus i Östergötland, varav 22 inom intensivvården. På tisdagen hade antalet smittade patienter minskat till 125, varav 21 vårdades på iva. 

På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 61 patienter med covid-19, varav 14 inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 56 smittade patienter, varav sju på iva. På lasarettet i Motala vårdades åtta smittade patienter. 

Region Östergötland uppgav på tisdagen att hittills 37 247 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 255 personer på ett dygn. 

Sedan utbrottet började har 640 personer i Östergötland med bekräftad covid-19 avlidit. Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på tisdagen.  

Äldsta vaccineras först

I den fjärde och sista vaccinationsfasen inkluderas personer som är 18–59 år och som inte prioriterats i de tidigare faserna. I genomförandet av vaccinationer i fas fyra ska ålder fortsatt beaktas, det betyder att de äldsta bör vaccineras först, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!