"För tidigt att säga om det är ett trendbrott"

Antalet smittade patienter som är i behov av sjukhusvård har minskat något i Östergötland. Men enligt biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg är det för tidigt att tala om ett eventuellt trendbrott.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2020-12-17 14:03

Antalet smittade personer som är i behov av sjukvård har under en dryg månads tid hållit sig på en stabilt hög nivå. På onsdagen vårdades 102 smittade på sjukhus i länet, varav 19 inom intensivvården. På torsdagen vårdades 96 covid-19-patienter på sjukhus, varav 15 på iva. 

Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare, säger dock att det är för tidigt att dra några slutsatser. 

– Det är för tidigt att säga om det är ett trendbrott eller inte. Vi kan bara hoppas att det är det.

Magnus Roberg säger också att fyra intensivvårdspatienter har flyttats till sjukhus i Örebro och Kalmar. Detta för att avlasta den hårt ansträngda intensivvården på Universitetssjukhuset. 

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet sedan pandemin började till 11 180 personer. På torsdagen hade den siffran stigit till 11 367 – en ökning med 187 personer på ett dygn. En förklaring till det relativt höga smittotalet kan vara att regionen successivt har ökat testkapaciteten. 

– Vi är nu uppe i omkring 900 tester per dag. Det är på ungefär samma nivå som vi låg innan vi fick problem med labbmaskinen.  

undefined
Ännu så länge är det endast prioriterade grupper samt alla över 50 år som har symtom på covid-19 som kan testa sig.

Ännu så länge är det endast prioriterade grupper samt alla över 50 år som har symtom på covid-19 som kan testa sig. Nästa vecka är det dock tänkt att alla som är över 18 år och har symtom ska kunna boka tid för testning. Men det är ännu inte klart vilken dag i nästa vecka som denna möjlighet öppnas. 

– Andelen som testar positivt ligger nu på 20 procent och det är en hög andel. Vi måste ställa in oss på att vi får leva med den här smittan ännu ett tag. Det här blåser inte över, säger Magnus Roberg och fortsätter:

– Vi kan bara vädja till allmänheten att följa de allmänna råden. Planera dina inköp noggrant och undvik trängsel. Fira inte jul i stora sällskap.

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 50 smittade på vårdavdelning och tio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 24 smittade på vårdavdelning och fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades sju smittade patienter.

Region Östergötland uppgav på torsdagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började har därmed 347 smittade patienter avlidit i länet. Under den andra vågen har 94 covid-19-sjuka dött i Östergötland. 

Ännu så länge är det endast prioriterade grupper samt alla över 50 år som har symtom på covid-19 som kan testa sig.
Ännu så länge är det endast prioriterade grupper samt alla över 50 år som har symtom på covid-19 som kan testa sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!