Pandemin: Regionen skickar vaccinationsbrev till äldre

Denna vecka skickar Region Östergötland ut brev till alla östgötar som är över 90 år och erbjuder vaccin mot covid-19. Det uppger regionens vaccinationssamordnare.

På måndagen hade 16 554 personer i länet  fått den första dosen vaccin mot covid-19.

På måndagen hade 16 554 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-02-08 15:30

Under innevarande vecka har Region Östergötland blivit lovade 7 400 vaccindoser. Merparten doser kommer från Pfizer, men regionen förväntar sig också doser från Moderna och – för första gången – Astra Zeneca. 

– Vi räknar med att få 2 000 doser från Astra Zeneca denna vecka. De kommer att gå till vård- och omsorgspersonal eftersom det vaccinet inte ska ges till personer som är över 65 år, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland. 

Region Östergötland är fortfarande inne i fas ett, vilket innebär att det ännu så länge främst är personer på äldreboenden och personer som har hemtjänst som erbjuds vaccin. 

– Det återstår fortfarande en del i fas ett. Många som har fått sin första dos i den här gruppen ska få sin andra dos. 

Regionen förbereder sig nu dock för att gå över i fas två där personer som är över 65 år ska erbjudas vaccin. I ett första steg kommer regionen att vända sig till den äldsta delen av befolkningen. 

– Det kommer att gå ut ett brev i veckan till alla som är över 90 år. I brevet finns information om hur man kan boka tid för vaccinering, säger Kerstin Jonsson. 

Det kommer att gå att boka tid via telefon eller via en länk på nätet. Det krävs inte mobilt bank-ID för att boka tid i Östergötland. 

På måndagen meddelade Region Östergötland att ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 530 smittade personer avlidit i Östergötland. Under den pågående andra vågen har hittills 277 personer med bekräftad covid-19 dött. 

Antalet smittade patienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att minska. På söndagen vårdades 78 covid-19-patienter på länets tre sjukhus. På måndagen vårdades 75 smittade patienter, varav tolv inom intensivvården. Så sent som för en månad sedan, den 8 januari, vårdades 132 smittade patienter på sjukhus i Östergötland. 

På måndagen vårdades 46 covid-19-patienter på Universitetssjukhuset, varav sju på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 26 smittade patienter, varav fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades tre smittade patienter. 

På måndagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 20 406 – en ökning med 101 personer på ett dygn. 

Region Östergötland meddelade på måndagen att 16 554 personer i länet hittills har fått den första dosen vaccin mot covid-19. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!