"Betydligt färre patienter nu än tidigare"

För första gången på lång tid redovisar inte Region Östergötland några nya dödsfall i covid-19. Men 85 personer vårdas fortfarande på sjukhus.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.  

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.  

Foto: Region Östergötland, Mostphotos

Östergötland2020-05-18 15:00

Hittills under pandemin har 157 personer i länet med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland. På måndagen uppgav dock Region Östergötland att inga ytterligare dödsfall rapporterats sedan föregående dag. Det är första gången sedan början av april som regionen inte redovisar några dödsfall i samband med pandemin. 

Samtidigt vårdades på måndagen fortfarande 85 smittade personer på sjukhus i länet, varav 14 i intensivvård. 

Antalet intensivvårdspatienter var som flest den 20 april, med 35 patienter. Sedan dess har antalet iva-patienter minskat successivt. På söndagen vårdas 14 patienter i intensivvård och lika många vårdades alltså på måndagen. Inte sedan den 26 mars har lika få covidpatienter vårdats i intensivvård.

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 18 maj.

– Det går fortsatt neråt och det ser mycket bättre ut i intensivvården. Läget är fortsatt ansträngt, men det är betydligt färre patienter nu än tidigare, säger Jens Raffelsberger, ställföreträdande smittskyddsläkare. 

Räknar du med att utvecklingen kommer att fortsätta?

– Ja, det räknar vi med. Det har varit stabilt under en längre tid och antalet patienter har minskat under ett antal veckor. I takt med att färre blir svårt sjuka kommer färre behöva intensivvård och färre kommer att avlida

Vad är de viktigaste förklaringarna till att kurvorna pekar åt rätt håll?

– De ansträngningar som gjorts har gett resultat. Rutiner som har införts följs, vi har utökat testkapaciteten, vi har tillräckligt med skyddsutrustning och medborgarna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Har fler personer börjat testas?

– Vi har kapacitet att testa betydligt fler än vi har haft tidigare och vi har definitivt kapacitet att testa alla som behöver testas utifrån medicinska aspekter. Men det verkar som att vi har mindre smittspridning i samhället och då har helt enkelt inte efterfrågan varit så stor på provtagning, säger smittskyddsläkaren Jens Raffelsberger. 

undefined
Utvecklingen från den 20 mars till den 18 maj.

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på måndagen 28 patienter på vårdavdelning och åtta i intensivvård.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 40 på vårdavdelning och sex i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades tre patienter på vårdavdelning.

Det fanns på måndagen totalt 1 832 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På söndagen var motsvarande antal 1 799 fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!