Den styrande koalitionen under den gångna mandatperioden bestående av S, L, C och MP har inte längre politisk majoritet i Region Östergötland. Medan Socialdemokraterna förlorar sex mandat går Sverigedemokraterna fram med tre mandat och förstärker därmed sin vågmästarroll om de inte kommer att ingå i någon form av samarbete.
Det betyder att läget är ovisst om vilka som ska styra Region Östergötland under de kommande fyra åren. Under måndagen fortsatte de försiktiga sonderingar som enligt uppgift inleddes redan före valet.
– Vi är beredda att inleda någon form av samarbete med alla partier utom just Sverigedemokraterna, säger Kaisa Karro, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Östergötland.
– Först vill vi invänta det slutgiltiga valresultatet och därefter i första läget föra en diskussion med nuvarande koalitionspartier (L, C och MP red:s anm). Vi är också beredda till ett samarbete över blockgränserna.
Är det då i första hand Kristdemokraterna ni vill samarbeta med?
– Vi kan tänka oss att föra samtal med alla, utom med Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna står för den största ökningen av mandat i regionfullmäktige från tio till tretton av fullmäktiges 101 mandat.
– De stärker sin vågmästarroll, säger Kaisa Karro.
– Vi kan inte tänka oss att samarbeta med SD eftersom de inte står för den människosyn vi har inom Socialdemokraterna. Ett exempel inom sjukvården är att SD vill att abortveckorna ska kortas, det skulle vi aldrig ställa upp på.
Ändå verkar det som att det är till Sverigedemokraterna de tidigare socialdemokratiska väljarna vänt sig.
– Det är självklart tråkigt att vi tappat både nationellt och regionalt. Vi måste nu analysera på vilket sätt strömmarna gått och hur vi kommunicerat vår politik. Det kommer att kräva en hel del eftertanke.
Inte heller Kristdemokraterna kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.
– Inte på någon politisk nivå, säger Per Larsson (KD) förstanamn till regionen och oppositionsråd under den senaste mandatperioden.
Han håller öppet för diskussioner med övriga partier, även om ett sådant med Vänsterpartiet verkar mindre sannolikt.
Är ni intresserade av att ingå i ett samarbete med den nuvarande koalitionen?
– I nuläget har vi inte fastställt någon formell partisynpunkt, men innan valet sade vi att vi helst ser ett Alliansstyre i regionen. Men vi har inte tagit ställning till vare sig för eller emot, vi får se hur de närmaste dagarna utvecklar sig, säger Per Larsson.
Enligt det preliminära valresultatet fick Sverigedemokraterna 13,1 procent av rösterna i regionvalet. Det är en ökning med 3,4 procentenheter sedan valet 2014. SD är starkast i länets södra valkrets som omfattar Kinda, Åtvidaberg, Valdemarsvik och Söderköping. Minst andel SD-röster kommer från Linköpings valkrets.
Clara Aranda är partiets gruppledare som nu också fått en plats i riksdagen.
– Tanken är att jag ska vara kvar i regionen. Sedan får man se, men jag vill försöka vara kvar och bidra så mycket som jag kan eftersom jag suttit där i fyra år och har den erfarenheten.
Vilka alternativ av ledning kan du tänka dig i regionen?
– Svårt för oss att säga, det viktigaste för oss är att vi får så mycket inflytande som möjligt. Vi är öppna för alla olika typer av samarbete med samtliga partier, säger Clara Aranda.
Hon menar att Kristdemokraterna ligger SD närmast och till viss del Moderaterna.
I förra valet fick Sverigedemokraterna tio mandat i regionfullmäktige. Efter avhopp och förändringar sitter nu fyra av de invalda Sverigedemokraterna som politiska vildar.
Klarar ni då att fylla 13 mandat under den kommande mandatperioden?
– Ja, vi har väldigt många med bred kompetens på listan nu. Det är personer som har arbetat länge för partiet och bidragit på olika sätt. Det är inte nya namn utan de har jobbat för oss länge.