Kyrkor, slott, hembygdsgårdar, soldattorp. Maria Klint fotograferar allt som hon tycker om och presenterar det med en kort text på Instagram. Och som byggnadsantikvarie på Östergötlands museum ser hon mer sådana miljöer än de flesta.
– Det är ju inte så många som får ta sig runt i Östergötland och se allt det jag ser. Jag kan vara deras ögon. Jag vill väcka folks intresse för sin hembygd. Förhoppningsvis blir många nyfikna och tar sig dit för att besöka platserna själva, säger hon.
Att Maria Klint kommer från Gotland framgår snabbt av dialekten. Hon växte upp på en gammal gård i Lärbro på norra ön, med smedja, lagård, flygel och änge. Det var där hennes kärlek till gamla miljöer grundlades.
– Jag blev intresserad redan som barn. Sedan hade jag sådan tur att det fanns en utbildning på Gotland som precis motsvarade mitt intresse. Jag blev byggnadsantikvarie, berättar hon.
Hennes första jobb i branschen var i en byggnadsvårdsbutik på en brädgård. Det var också en bra utbildning.
– Jag lärde mig mycket om materialen. Det har jag väldig nytta av i mitt arbete som byggnadsantikvarie.
29-åriga Maria har bara arbetat som byggnadsantikvarie i Östergötland sedan i våras, men hon har redan hunnit se många kulturmiljöer i stora delar av länet.
– Östergötland är så varierat. Allt finns runt knuten: eklandskapet, den böljande naturen, många vattendrag, mycket medeltid... Det är ett vackert och trevligt landskap – och östgötarna är också trevliga, säger hon.
Har du hunnit skaffa dig några favoritmiljöer?– Jag tycker mycket om Kindabygden, det är där jag varit mest eftersom jag har släkt där. Runt Tåkern är det väldigt trevligt också. Svanshals blev jag lite kär i!
Vad gör egentligen en byggnadsantikvarie på museet?– Vi blir inkopplade när äldre miljöer ska göras om, till exempel när ett byggnadsminne ska renoveras. Vi värnar om kulturhistoriska värden, ger råd, dokumenterar och sköter kommunikationen med alla berörda. Vi arbetar också med inventeringar av stadsdelar, samhällen och kommuner. Vi fungerar som stöd till kommuner i deras planarbete och gentemot privata fastighetsägare.
Förutom ostergotlandrunt har Maria kvar sitt gotländska Instagramkonto, byggnadsvardgotland.
– Det bästa jag vet är att värna om det äldre så att inte kunskap och traditioner försvinner. Jag vill fånga det, dokumentera det och få folk intresserade av det, säger hon.
Fotnot: Bilderna som vi visar i reportaget är Marias egna. Under varje bild finns en kommentar från Maria själv.