Glädjebeskedet: Nu kommer högsommarvärmen

I början av nästa vecka väntas det bli omkring 25 grader i Östergötland. Samtidigt varnas det för brandrisker. "Det är extra stor antändningsrisk", säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Montage.

Montage.

Foto: Hasse Holmberg/TT och Johan Nilsson/TT

Östergötland2020-05-29 15:38

Sommarvärmen sveper in över Östergötland. Under helgen och i början av nästa vecka kommer det att bjudas på många soltimmar och temperaturerna väntas bli höga.

– Under lördagen ser det ut att kunna bli en del sol. Under eftermiddagen kan vi se moln som kan skymma solen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Sedan tar värmen fart ordentligt. På söndagen kan vi vänta oss soligt väder och en temperatur som stiger till omkring 21 grader. I början av nästa vecka, under måndag och tisdag, kan temperaturen sträcka sig till 26 grader.

– Nu när vi har högtrycksbetonat väder som växer sig starkare är det så att varmare luft kan placera sig här.

I samband med att värmen ökar och marken blir torrare ökar risken för bränder i naturen. SMHI utfärdade under fredagen en varning om brandrisk.

– Brandrisken i skog och mark är särskilt stor. Man ska vara aktsam om man är ute och eldar, det är extra stor antändningsrisk och elden sprids lättare när det är så pass torrt, säger Linus Karlsson.

Även räddningstjänsten i Östergötland har gått ut med en varning och avråder från att elda och grilla i skog och mark.

"Risken för bränder i skog och mark är nu stor. Det innebär att det är stor risk för antändning och att eld lätt kan spridas. 
Om du upptäcker en brand i skog och mark, larma snabbt 112 och meddela position för branden", står det i ett uttalande.

Möjlighet till bad när sommarvärmen sveper in över länet.
Möjlighet till bad när sommarvärmen sveper in över länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!