Hemligt hur mycket covidmedicin som finns i regionen

I juni fick Sverige en donation av Remdesivir, den hittills enda godkända covidmedicinen. Region Östergötland har en stor roll i hur läkemedlet nu fördelas i regionerna. Frågan är hur stort lager regionen själv har.

Efter att Sverige fick en donation av den enda godkända covid-medicinen är Östergötland en av fyra regioner som fördelar läkemedlet till regionerna i landet.

Efter att Sverige fick en donation av den enda godkända covid-medicinen är Östergötland en av fyra regioner som fördelar läkemedlet till regionerna i landet.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/Simon Rehnström/SvD/TT

Östergötland2020-08-25 06:00

I april ingick Region Östergötland i ett fyrlänssamarbete med regionerna Skåne, Stockholm och Västra Götaland. I ett uppdrag från övriga regioner skulle de gemensamt köpa in läkemedel som bedöms som de mest centrala och kritiska under pandemin av covid-19.  När pandemin var som värst handlade det bland annat om propofol, ett sövningsmedel som används inom intensivvården. 

Under sommaren kom ett annat läkemedel i fokus; Remdesivir som tidigare använts mot ebola. Det är det första och enda godkända läkemedel i behandlingen mot covid-19 som har visat sig förkorta vårdtiden. Efterfrågan är stor och få har nog missat att USA köpt upp hela produktionen för juli och 90 procent under augusti och september. Enligt Dagens Medicin handlar det om mer än en halv miljon behandlingskurer.

Frågan många ställer sig är hur tillgängligt läkemedlet kommer att bli. Men i juni stod det klart att företaget bakom Remdesivir, Gilead Sciences, donerat en (sekretessbelagd) mängd av läkemedlet till Sverige. Den nationella expertgruppen inom fyrlänssamarbetet där Östergötland ingår, har därefter fått uppdraget att fördela läkemedlet till regionerna.

– För närvarande är tillgången på Remdesivir god i Östergötland, mer än så kan jag inte säga, säger Håkan Hanberger, professor och överläkare på infektionskliniken i Östergötland, och med i regionens läkemedelskommitté.

Han sitter även med i ett nationellt nätverk som på olika sätt arbetar med att säkra tillgång på både Remdesivir och andra läkemedel, framför allt antibiotika.

I Östergötland har Remdesivir använts i viss utsträckning. 

– Vi är i en fas där vi väljer ut vilka patienter som kan ha nytta av det här, precis som vi har börjat använda kortison mot den inflammationsstorm (överaktivt immunförsvar), som patienterna kan drabbas av. Rent logiskt sätt vill man sätta in Remdesivir relativt tidigt så att man blir av med viruset. Precis som med influensa där man vill sätta in virushämnande mediciner snabbt. Men det finns några kunskapsluckor om det här. Men än så länge har vi inte haft någon brist på Remdesivir, säger Håkan Hanberger. 

Han berättar att fördelningen av läkemedlet görs solidariskt efter behov i regionerna i Sverige och förhoppningsvis kommer det även att ske mellan länderna inom EU. 

– Det viktiga är att ta reda på när läkemedlet har bäst effekt. Skulle det bli brist är det bra att veta vem som har störst nytta av det.

Även om Remdesivir är det enda godkända läkemedlet mot covid-19, finns det andra läkemedel som används i Sverige och som visat sig ha effekt på patienter som insjuknar i covid-19. I Sverige har förutom kortison även proppförebyggande läkemedel använts, vilket vi tidigare har berättat.

– Det man lärde sig tidigt var att patienterna var väldigt benägna att få svåra proppar i lungorna och då gav man proppförebyggande medel i förhöjda doser. Det breddinförde man redan efter några veckor. Det är en av de viktigaste sakerna vi upptäckte tidigt.

Annat som sjukvården har lärt sig är vad det finns för signaler för ett allvarligt förlopp.

EU-kommissionen har gjort en upphandling av Remdesivir som sedan ska fördelas mellan medlemsländerna. I och med donationen av läkemedlet har Sverige tagit en position, enligt Håkan Hanberger. Han berättar att företaget bakom läkemedlet även globalt skriver kontrakt med företag för att säkerställa en ökad produktion.

– Det finns svenska företag som kan det också, men det tar vanligen sju, åtta månader från det att man bestämmer sig till färdig medicin med säkerhetskontroll och så vidare. 

Fördelningen av Remdesivir i Sverige liksom i Europa sker solidariskt och efter behov, enligt Håkan Hanberger. Nu börjar man kunna se vilka patienter som kan ha störst nytta av läkemedlet.

– Vi tror att det är patienter som till exempel har immunförsvagande mediciner och har hög virusnivå som kan ha mest nytta av det, men det vet vi inte än. 

Dit hör exempelvis patienter som får läkemedel mot cancer och reumatisk sjukdom.

Hur stort lager av Remdesivir Östergötland har är än så länge hemligt. 

– Vi jobbar hela tiden för att säkerställa marginaler. Det är svårt att svara på vad som är tillräckligt. Om det blir en andra våg så beror det hur stor den blir. Det beror också på hur bra läkemedlet visar sig vara. Det pågår studier även i andra länder om det.

Remdesivir och Covid-19

Remdesivir är en antiviral medicin, som antibiotika fast mot virus. Läkemedlet togs först fram för att motverka ebola och ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Kliniska studier, bland annat i Sverige, visar att vårdtiden förkortas. 

I början av juli godkändes läkemedlet av EU-kommissionen. USA har köpt upp nästan hela lagret vilket gör att det knappt finns något för resten av världen framöver. Sverige har fått en donation av Remdesivir. Östergötland är en part som fördelar det i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!