12 mars varslade Scandic Hotels 2 000 anställda i Sverige. I Linköping och Norrköping berördes ungefär 100 fast anställda, plus att en stor del av extrapersonalen sades upp.
På onsdagen kom nästa dramatiska besked: Scandic har beslutat ta in cirka 1,75 miljarder kronor via en nyemission av aktier till befintliga aktieägare. Dessutom har bolaget ingått ett låneavtal om 1,15 miljarder kronor.
2,9 miljarder kronor pumpas alltså in i verksamheten för att överleva coronakrisen.
Roshan Malalatunga är hotelldirektör för Scandics fem hotell i Östergötland; Frimurarehotellet, City och Väst i Linköping och Nord och Strömmen i Norrköping.
Han lever mitt i krisen varje dag.
– Det har varit och är en tuff period. Jag är annars van att anställa fyra-fem personer i månaden, så det har också varit en tuff personlig resa. I lågkonjunktur brukar man se hur det sjunker stegvis under flera månader, men nu kom hela raset på två dagar. Det gick otroligt fort.
Vad händer på era fem hotell just nu?
– Vi har minimal verksamhet. Vi har öppet, men inte restaurangerna.
Malalatunga vill inte säga hur stor beläggning hotellen har i dagsläget, men Scandic centralt räknar med 7-11 procent under andra kvartalet. 1 mars hade de östgötska Scandic-hotellen 350 medarbetare, inklusive extrapersonalen. Idag finns bara ett hundratal kvar och av dem är flera permitterade.
– Vår förhoppning är att de som lämnat oss ska komma tillbaka till oss, men ingen i världen kan säga när det blir.
Malalatunga, som varit chef för Linköpingshotellen i många år, är sedan februari tillförordnad chef för de två Norrköpingshotellen under rekryteringen av en efterträdare till Mikael Åhrberg.
Hur löser ni lokalhyrorna under krisen?
– Scandic har som övriga hotellbranschen en blandning av fasta och rörliga hyror. Det är bra i ett sånt här läge.
Vad tror du om sommaren?
– Allting hänger på om gränserna öppnas och på hur svenskarna kommer röra sig. Det är viktigt för oss att vara snabbfotade.
Hur lång tid tror du det tar att komma igen när samhället öppnar igen?
– Allt beror på hur företagen mår då och vilka investeringar kommun och stat gör. Nu hanterar de krisen, men när den är över är det viktigt att Linköpings och Norrköpings kommuner visar ett ledarskap som hjälper företagen att komma tillbaka fort. Många företagare har drabbats oerhört svårt.