IT-avbrottet drabbade sex kommuner: "Stor störning"

En avgrävd fiber ligger bakom onsdagens stora IT-avbrott i flera Östgötakommuner. Enligt en tidsplan ska fibern vara reparerad senast torsdag klockan 8 på morgonen.

En väldigt stor störning, säger Henrik Remmerfelt, förbundsdirektör i Itsam om onsdagens IT-avbrott.

En väldigt stor störning, säger Henrik Remmerfelt, förbundsdirektör i Itsam om onsdagens IT-avbrott.

Foto: Privat

Östergötland2023-01-18 17:35

Under förmiddagen på onsdagen drabbades samtliga kommuner inom kommunförbundet Itsam; Åtvidaberg, Kinda, Ydre, Boxholm, Ödeshög och Vimmerby, av ett IT-avbrott.

– En väldigt stor störning, säger Henrik Remmerfelt, förbundsdirektör i Itsam och förklarar att en fiber av misstag grävts av. 

undefined
En väldigt stor störning, säger Henrik Remmerfelt, förbundsdirektör i Itsam om onsdagens IT-avbrott.

Skedde det i samband med att en större vattenläcka i Åtvidaberg skulle repareras? 

– Nej, det var på annan ort.

Fiberbrottet slog ut kommunernas verksamhetsystem. Det gick heller inte att nå kommunernas telefonväxlar. 

undefined
De sex medlemskommunerna inom Itsam; Åtvidaberg, Kinda, Ydre, Boxholm, Ödeshög och Vimmerby, drabbades av IT-avbrott under onsdagen.

Klart begränsande, sa ett par tjänstemän i Åtvidabergs kommun kort efter avbrottet när de inte kom åt sina verksamhetssystem.  

Robert Bredberg, kommundirektör i Åtvidaberg uppgav att känsliga verksamheter, som hemtjänsten i Åtvidabergs kommun har god beredskap för IT-avbrott och hanterar situationen.

undefined
"Det begränsar. Vi kommer inte åt våra system. Det är problem i hela vår IT-miljö", säger Robert Bredberg, kommundirektör i Åtvidaberg under det pågående IT-avbrottet.

Samma bild ger Henrik Remmerfelt:

– För de samhällskritiska verksamheterna finns en bra kontinuitetsplanering. 

Strax efter kl 15 på onsdagen uppger Henrik Remmerfelt att den avbrutna fibern ska repareras – ett arbete som ska vara klart senast kl 8 på torsdag morgon.

Kan liknande situationer undvikas genom redundans i era system? 

– Vi jobbar kontinuerligt med att bygga ut reduntanta system. Det finns till viss del, men inte fullt ut. Det är ganska kostsamt, men finns med i vår verksamhetsplanering. 

Onsdagens avbrott kommer att följas upp för eventuella åtgärder, bland annat kring hur kommunerna ska kunna nå ut och bli nådda

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!