Ivo sågar regionens vård av de äldre under pandemin

Allvarligt och oacceptabelt. Domen är hård och tydlig från Ivo som nu presenterat sin granskning av Region Östergötland och övriga regioners vård på äldreboenden under pandemin.

Kritiken var tydlig från Sofia Wallström, generaldirektör vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kritiken var tydlig från Sofia Wallström, generaldirektör vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Anders Wiklund/TT

Östergötland2020-11-24 14:00

Ett fullständigt underkännande. Och brott mot både hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen. Det är kontentan av Ivo:s besked på tisdagen. 

– Lägstanivån är helt enkelt för låg även under en pandemi, sade Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström vid en presskonferens.

Bakgrunden är den nationella granskning som Ivo gjort av regionernas hantering av covid-19 på särskilda boenden för äldre mellan april-maj. Då var utbrottet som störst och dödstalen som högst. 

Och listan med brister är lång. Region Östergötland, som har det medicinska ansvaret på särskilda boenden via primärvården, är en av de regioner som får kritik på samtliga punkter som Ivo grundar sitt beslut på:

Äldre som bor på särskilda boenden har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. 

Ställningstagande om palliativ vård, alltså vård vid livets slutskede, har inte skett i enlighet med gällande regelverk under covid-19 pandemin. 

Patienterna har i alltför liten omfattning varit delaktiga eller fått information om vård och planering samt var vården ska ske (vårdnivå). 

Beslutet för Östergötlands del grundar sig på en granskning av tre boenden i regionen: Betarens särskilda boende i Finspång, Västerlidens särskilda boende i Kinda samt Åleryds särskilda boende i Linköping. 

undefined
Kritiken var tydlig från Sofia Wallström, generaldirektör vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Ivo konstaterar att det i början har funnits generella direktiv från Region Östergötland om generella bedömningar av vårdnivå för patienter vilket handlar om var patienten ska vårdas samt vilken vård som ska ges. En fråga som upprörde många under våren var anhöriga som fått besked om att inga äldre skulle skickas till sjukhus. Något som ansvariga inom Region Östergötland i en tidigare intervju uppgett för oss som ett missförstånd

Men det är något som Ivo tar upp i sitt beslut om Region Östergötland som bland annat grundar sig på intervjuer med verksamhetschefer samt medicinskt ansvariga läkare och sjuksköterskor. Vårdpersonalen vittnar om att det i början av pandemin fanns en restriktiv hållning och att det förekom muntliga generella direktiv vid diskussioner om vårdplatserna om att vårdplatserna på sjukhus skulle ta slut. 

"Det har även framkommit att läkare har blivit ifrågasatta och fått motivera varför patienter har skickats in till sjukhus" skriver Ivo.

I intervjuer med sjuksköterskor framkommer även att regionen i början av pandemin gick ut med riktlinjer om hur testningen av misstänka fall skulle ske på särskilda boenden. Om det på en avdelning fanns ett eller upp till tre fall som var positiva med covid-19 ansågs avdelningen som smittad och inga fler prover togs på patienter med symtom. 

Ivo uppger i beslutet att myndigheten fått in många tips som tyder på liknande brister på andra boenden i regionen men som inte ligger till grund för detta beslut. En del av tipsen handlar om att patienter vårdas på fel vårdnivå och har fått tveksamma läkemedelsbehandlingar. 

undefined
Regionerna får bland annat kritikför att inte gjort patienter och anhöriga delaktiga i vårdplaner.

Kritiken handlar även om att äldre som bor på särskilt boenden och deras närstående inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Anhöriga har i en tidigare intervju vittnat om detta. 

Företrädare för Region Östergötland har tidigare berättat att man följt upp hur många av de personer som avlidit med bekräftad covid-19 på särskilda boenden som fått en individuell vårdplan. Enligt regionen har 90 procent fått en vårdplan. Men Ivo riktar hård kritik efter att sett att mellan 55 och 65 procent av de medicinska bedömningarna i regionerna har gjorts på distans.

Ivo konstaterar också brister i primärvårdens journaler då det inte går att följa vården och behandlingen till de äldre och understryker att det är särskilt angeläget då covid-19 är en ny sjukdom med hög dödlighet och klassat som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. 

På Åleryds vårdboende ansvarar även Capio för en del av läkarinsatserna som också får kritik, men eftersom Region Östergötland är huvudman och ytterst ansvarig för den vård och behandling som erbjuds till östgötarna är det regionen som får kritik för att inte har fullgjort sina skyldigheter som vårdgivare.

Senast 15 januari 2021 ska regionen redovisa vilka åtgärder man vidtagit.                                                       

Vad handlar det om?

Ivo har gjort en nationell granskning för att se om äldre som bor på särskilt boende har fått vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Tisdagen den 24 november riktar myndigheten allvarlig kritik mot samtliga regioner. 

Ivo har granskat journaler mellan april-maj, främst av personer mellan 85 och 95 år och övervägande kvinnor. Mellan 16 och 22 procent fick ingen adekvat läkarbedömning. Mellan 55 och 65 procent har fått en bedömning utan att läkare varit fysiskt på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!