Läkemedelsverket: "Vi utreder detta skyndsamt"

Läkemedelsverket följer nu utvecklingen noga för att se hur sjuk den vaccinerade personalen blir av Astra Zenecas vaccin. Men de rapporterade biverkningarna är inget som förvånar.

"De rapporter som vi har fått in är helt i linje med det som förväntas utifrån vad man sett i de kliniska studierna", säger Veronica Arthurson, enhetschef på läkemedelssäkerhetsavdelningen på Läkemedelsverket.

"De rapporter som vi har fått in är helt i linje med det som förväntas utifrån vad man sett i de kliniska studierna", säger Veronica Arthurson, enhetschef på läkemedelssäkerhetsavdelningen på Läkemedelsverket.

Foto: Pressbild, Mikael Fritzon/TT

Östergötland2021-02-18 16:20

Region Sörmland och Region Gävleborg stoppade tillfälligt vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter att fler medarbetare än förväntat fick feber. Man ville också säkerställa orsaken till biverkningarna. Häromdagen fortsatte dock vaccineringsarbetet bland personalen. På Universitetssjukhuset i Linköping fortsätter vaccineringsarbetet som tänkt och den särskilda sjukvårdsledningen räknar med att hälften av de anställda kommer att få symptom efter vaccineringen.

I kliniska studier har man sett att 30-50 procent av dem som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin drabbas av lättare feber, huvudvärk och sjukdomskänsla.

– Och det är det som vi uppfattar nu rapporteras om från en del regioner, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på läkemedelssäkerhetsavdelningen på Läkemedelsverket, i ett mail. Vi har kontaktat tillverkaren och även pratat med chefsläkare i berörda regioner och utreder detta skyndsamt. Samtidigt måste man komma ihåg att feber och influensasymtom är vanliga och kända biverkningar i samband med vaccinationen. 

Kan ni se om fler blir sjuka av Astras vaccin jämfört med de som fått vaccin från Pfizer?

– Nej, några sådana indikationer har vi inte i dagsläget. Däremot har ju väldigt många ur hälso- och sjukvårdspersonal fått vaccinet från Astra och där blir konsekvenserna av sjukskrivningarna såklart kännbara. Biverkningsprofilerna är dock snarlika mellan de tre godkända vaccinerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!