"Landsbygden blir allt mer åsidosatt"

Utebliven publik? Högre priser? Så här mår länets mindre biografer ett och ett halvt år efter den kraftigt höjda biomomsen.

Foto: Arkivbild

ÖSTERGÖTLAND2018-06-28 21:00

Efter biomomsens höjning i januari 2017 spådde många att det skulle slå hårt mot landets mindre – och redan pressade – biografer. Skulle höjningen från 6 till 25 procent få biografdöden att bre ut sig på landsbygden?

Nja, många av länets biografer är fortfarande högst levande. Vissa drabbades inte av momshöjningen, eftersom de inte är momspliktiga. Folkan bio i Gusum är en av dem som klarade sig undan höjningen.

– Med facit i hand så har vi inte haft några större problem. Vi har fortfarande 6 % moms på biobiljetterna. Så vi klagar inte. Sen får vi se, efter valet, säger Kenneth Quick på Folkan bio, och fortsätter:

– Digitaliseringen var ett större hot än momshöjningen. Biografer tvingades investera stora belopp och blev momspliktiga. Men vi investerade aldrig så stora belopp, och slapp momsplikten.

Föreståndare för Folkets hus i Boxholm, Birger Ekström, märker inte av några större konsekvenser av momshöjningen.

– Vi hade så lite besök även innan, så totalt vi märker ingen skillnad.

Efter momshöjningen valde biografen att höja biljettpriset.

– Innan kostade barnbiljetterna 80 kronor, och vuxenbiljetterna 100 kronor. I dag kostar alla biljetter 100 kronor.

Ett statsstöd på 25 miljoner kronor mellan året 2016–2019 skapades för att hjälpa utsatta biografer. Det administreras nu av Svenska filminstitutet, SFI, och kallas för utvecklingsstöd och kan sökas för att på olika sätt locka fler besökare.

Har ni sökt SFI:s utvecklingsstöd?

– Vi håller på med det, säger Birger Ekström.

Hur ser du på framtiden?

– I och med momsen blir ju landsbygden allt mer åsidosatt. Men jag tror att intresset för film i stort kommer vara intakt, säger Birger Ekström.

Även Tjust bio i Gamleby, Kalmar län, höjde biljettpriset med en tjuga efter momshöjningen.

– Men jag har inte sett några konsekvenser i publikantal. Och ingen har klagat. Vi är ju fortfarande billiga i jämförelse med storstadsbiograferna, säger biografansvarige Ralph Engstrand.

Ralph tycker snarare att det är utbudet av filmer som är problemet.

– Vår publik består till största del av äldre och barn. De gillar svensk film som är underhållande. Just nu produceras många äventyrsfilmer som riktar sig till unga. Men de åker hellre in till en större stad när de ska gå på bio.

I juni visade Tjust bio "Lasse-Majas Detektivbyrå – Det första mysteriet". Då kom 40 besökare, jämfört med fyra personer under en visning av en populär äventyrsfilm. Nu hoppas Ralph att årets "Mamma Mia" ska generera besökare.

– Det är en bred film som kan locka besökare i olika åldrar.

Pengarna från SFI:s utvecklingsstöd ska biografen investera i en digital annonstavla i Gamleby centrum.

Tobias Andersson, ordförande för Centrumbiografen Skänninge, tycker att SFI:s utvecklingsstöd endast hjälper marginellt.

– Man måste investera pengarna direkt. Det gick bra i år, men vi kan inte investera nytt varje år. Det måste finnas något att investera i.

Enligt Tobias har momshöjningen gjort det svårare att få verksamheten att gå ihop.

– Det blir svårt att spara på sikt, vilket vi kunde göra förut för att säkra framtiden. Vi dräneras på sparkapital.

Men inte heller Tobias märker någon egentlig skillnad på publikantalet. Liksom Ralph Engstrand efterfrågar han svenska storfilmer.

– Den här filmpolitiken skulle generera fler publikfilmer. Gör den det kommer vi klara oss, gör den inte det blir läget svårt. Vi behöver fler "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

– Jag tror att intresset för film i stort kommer vara intakt, säger Birger Ekström, föreståndare för Folkets hus i Boxholm.
– Jag tror att intresset för film i stort kommer vara intakt, säger Birger Ekström, föreståndare för Folkets hus i Boxholm.
Därför höjdes biomomsen

Den 1 januari 2017 skrotades den branschöverenskommelsen Filmavtalet som finansierade svensk film i 50 år.

Parterna i avtalet, som exempelvis större biografer, betalde in tio procent av inkomsterna för biobiljetterna tillbaka in i systemet. De betalade samtidigt 6 procent i moms.

Filmavtalet blev mot slutet ifrågasatt på sina håll och var föremål för flera utredningar.

Regeringen med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i spetsen beslutade att införa en helstatlig filmpolitik, vilket klubbades igenom i riksdagen 2016. Det innebar bland annat att momsen på biobiljetter höjdes från 6 till 25 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om