Landshövdingen: "Allvarligt läge – men det finns hopp"

I år har bysterna av Gustav Vasa och Karl XII i trappan upp till Linköpings slotts representationsvåning sett betydligt färre besökare än vanligt. "Min roll har förändrats dramatiskt", säger landshövding Carl Fredrik Graf i vår jul-intervju.

"Ska man sammanfatta läget kan man säga att situationen för hälso- och sjukvården är allvarligare än tidigare. Hoppet står till att vaccination kan bromsa det här.  Och vi ska vara uppmärksamma och ödmjuka inför de sociala konsekvenser pandemin orsakat", säger landshövding Carl Fredrik Graf.

"Ska man sammanfatta läget kan man säga att situationen för hälso- och sjukvården är allvarligare än tidigare. Hoppet står till att vaccination kan bromsa det här. Och vi ska vara uppmärksamma och ödmjuka inför de sociala konsekvenser pandemin orsakat", säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-12-24 09:00

Vad skulle du vilja skicka för julhälsning till östgötarna?

– Följ de uppmaningar som finns över jul- och nyårshelgerna och avstå från en del av det ni brukar göra. Men jag vill också säga att nu finns det faktiskt hopp.  Vi måste vara realister och inse att effekterna av pandemin inte kommer att upphöra vid midsommar. Men vaccineringen börjar 27 december. Det är ett ljus i det mörker vi befunnit oss i. Och så vill jag förstås önska alla östgötar god jul och gott nytt år.

"I vilken annan kris som helst utom en pandemi hade jag besökt folk som varit drabbade. Det går inte nu. Och det saknar jag", säger landshövdingen.
"I vilken annan kris som helst utom en pandemi hade jag besökt folk som varit drabbade. Det går inte nu. Och det saknar jag", säger landshövdingen.
Landshövdingens jul

Var firar du? Med min fru och son på vår gård i Halmstad. Vi har djur så det är inte så enkelt för min fru att lämna det för att fira här.

Vad önskar du dig i julklapp? Jag önskar god hälsa till alla. Det är väl det viktigaste. Och en jul fylld av omtanke.

Vad missar du aldrig på julbordet? Som hallänning tycker jag ju att grönkål är viktigt. Grönkål med grädde, lite sirap, salt och peppar - det är angenämt. 

Och vad kan du skippa? Min son är vuxen nu så köttbullarna och prinskorvarna går väl bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!