Lång väntan på besked om immunitet mot covid-19

Det råder frågetecken kring hur länge en person som har smittats av det nya coronaviruset är immun. Det som sägs ena månaden kanske inte stämmer den nästa när nya forskningsresultat ständigt presenteras.

"Vi lär oss ständigt nya saker", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind om det nya coronaviruset.

"Vi lär oss ständigt nya saker", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind om det nya coronaviruset.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-07-05 08:00

Antikroppar bildas i kroppen som ett försvar mot en virusinfektion. Hur länge en person har antikroppar och hur effektiva de är i att skydda mot en infektion varierar från person till person och beroende på vilken typ av virus man utsätts för. Folkhälsomyndigheten berättade häromdagen att ett positivt test för antikroppar mot covid-19 bedöms innebära en immunitet upp till ett halvår, från dess att testresultatet kommer.

Det sista, att de sex månaderna räknas från testresultatet och inte från dess att personen hade infektionen, har lett till viss förvirring. Anledningen till att Folkhälsomyndigheten har gjort den bedömningen är att gränsvärdet för antal antikroppar i ett test är satt så pass högt att en testad person bara räknas som positiv om den har en tillräcklig mängd för att skyddas i sex månader. Man kan alltså ha bildat antikroppar, men ändå räknas som negativ vid ett test.

– Det är mängden antikroppar som ger ett mått för hur mycket skydd man har. Då spelar det ingen roll om man har blivit smittad en eller två månader tidigare, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Region Östergötland gör bara antikroppstester på patienter och personal inom sjukvården. De testarna görs i laboratorium, till skillnad från de flesta tester som görs av privata företag som gör så kallade snabbtester.

– Testerna inom privata sidan varierar i specificitet och sensitivitet, vilket sjukvården ej har kunskap om och tar därför inte ansvar för resultatet. 

Eftersom människan inte har stött på det nya coronaviruset tidigare är det mycket som är okänt i hur skyddad en infekterad person blir.

– De studier vi har sett visar att det är i alla fall sex månader. Medan den där sexmånadersgränsen kanske flyttas framåt till sju månader, tio månader, ett år eller kanske två. Men det kommer vi inte veta förrän det har gått lång tid.

En persons förmåga att bilda antikroppar beror på olika faktorer. Om en person har en sjukdom som gör att immunförsvaret fungerar dåligt har man en sämre förmåga och kanske inte ens kan bilda antikroppar. En person som är fullt frisk har dock lätt för att bilda antikroppar. 

Även om en person som har haft virusinfektionen testar negativt vid ett antikroppstest skulle den personen ändå kunna vara skyddad mot en ny infektion. Detta genom så kallade minnesceller som lär sig att identifiera viruset och då snabbt kan producera nya antikroppar. 

– De antikropparna som bildas när man blir sjuk kan försvinna och konsumeras och då skulle man testa negativt i ett antikroppstest. Sen om man får i sig viruset igen, då kan de här minnescellerna känna igen det och direkt producera antikroppar igen, vilket kan innebära att du kanske inte blir sjuk eller så får man väldigt milda symtom. Och framförallt kanske man inte kan smitta andra då, eftersom ens eget försvar går in snabbt och stänger av sin smittsamhet.

En sak som är saker är att frågan om immunitet och effektiviteten i antikroppar för covid-19 fortfarande har flera frågetecken. 

– Om vi skulle se att de som har haft sjukdomen får den igen inom ett år så lär vi oss att antikropparna inte håller i ett år. Dessa studier pågår hela tiden och vi får ständigt lära oss nya saker, om tre månader kan det vara något helt annat som gäller.

Så undviks coronasmitta

Du som har en konstaterad covid19-infektion ska stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre.

Var noga med handhygien: tvätta händerna med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

Undvik att röra vid ansiktet innan du tvättat händerna. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Håll avstånd till människor, både inomhus och utomhus och avstå från att delta i större sociala sammanhang.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!