Länsstyrelsen: Så bra följer östgötarna restriktionerna

I den senaste veckorapporten gör länsstyrelsen bedömningen att efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer är "medelbra" i länet. Men bedömningen är enligt landshövdingen osäker.

Carl Fredrik Graf är landshövding i Östergötland.

Carl Fredrik Graf är landshövding i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2021-01-12 16:30

Länsstyrelserna har i uppdrag att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd som fastställts för att minska smittspridningen efterlevs. Majoriteten av länets aktörer anger hög efterlevnad, men det finns enligt länsstyrelsen varningssignaler då smittspridningen fortsätter att öka.

– Det finns en viss skillnad mellan hur efterlevnaden bedöms och hur det faktiskt ser ut. Det är möjligt att vår metod att med hjälp av länets aktörer bedöma efterlevnad inte avspeglar verkligheten i alla delar, säger landshövding Carl Fredrik Graf i en kommentar och fortsätter: 

– Anledningen är att vi inte haft i uppgift att redovisa hur efterlevnaden ser ut i privata sammanhang och när det gäller umgänge utomhus. Det vi vet är att den största risken för att smittas är i hemmet eller på arbetsplatsen och jag vill därför understryka betydelsen av att hålla avstånd i dessa miljöer.

Länsstyrelsen rapporterar att samtliga kommuner i länet nu har inlett vaccineringen mot covid-19. 

– Vaccinationerna kräver planering, logistik och personella resurser för redan ansträngda organisationer. Alla kan hjälpa dessa aktörer genom att fortsätta följa råd och rekommendationer och därmed bidra till att minska smittspridningen i samhället. Det gäller även när du har vaccinerat dig, säger Carl Fredrik Graf i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!