Länsstyrelsen: "Våra metoder fungerar"

EU:s avloppsdirektiv ligger som en grund för utsläppstillstånd och från länsstyrelsens sida anser man att man inte behöver dykare för tillsyn av vattnet.

Vättern vid Hästholmens hamn.

Vättern vid Hästholmens hamn.

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2018-07-27 09:29

Efter Havsresans fältvecka med dykningar och provtagningar i Vättern framkom kritik mot hur tillstånd och kontroller av utsläpp hanteras. Projektledaren Andreas Vos menar att det behövs yrkesdykande inspektörer. Kontakt har tagits med Länsstyrelsen i Östergötland för att de ska få svara på hur tillstånd ges till avloppsreningsverk och varför man inte har några dykare anställda.

Det krävs tillstånd för avloppsreningsverk.

– Alla avloppsreningsverk har tillstånd och där begränsningsvärden för hur mycket man får släppa ut i vatten anges. Det bestäms i tillståndsprövningen, säger Karin Fröbom, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Det finns vissa kriterier över vad reningsverken får släppa ut till recipient, det vill säga mottagaren som i det här fallet är sjön Vättern.

Faktorer som hur känslig mottagande sjön är och vilka möjligheter som finns för att rena vattnet på den platsen vägs in i tillståndet.

– Sedan finns det föreskrifter från Naturvårdsverket också som är minimikrav. De utgår från EU:s avloppsdirektiv. Så de gäller parallellt med tillståndet. Dels är det ju tillståndet som gäller för respektive verk sedan är det de här generella föreskrifterna som anger hur mycket man får släppa ut. Det är det vi utgår från när vi prövar, om man ska pröva om ett tillstånd för ett avloppsreningsverk, säger hon.

Länsstyrelsen i Östergötlands anger flera skäl till varför man inte har yrkesdykande miljöinspektörer. Provtagningar av vatten genomför länsstyrelsen oftast med så kallade Ruttnerhämtare, en anordning med behållare som kan firas ner från båt till det djup man vill ta vattenprov på.

När det handlar om annat än själva vattnet som ska undersökas har de möjlighet att inspektera under ytan och vid botten med hjälp av videokameror. Sådana undersökningar anser de inte behöver utföras av dykare om det inte råder omständigheter som kräver stor finkänslighet.

De påpekar att ett problem med dykare också är att det då krävs att man är flera som är ute.

"Då vi i dagsläget har tyckt att våra metoder fungerar så har vi inte använt oss av dykare kontinuerligt och i de fall vi behövs så har vi möjlighet att ta in dykare", går att läsa i länsstyrelsens svar på frågan.

Provtagningar i Vättern utförs till största delen av Vätternvårdsförbundet.

Länsstyrelsen beviljar tillstånd för länets reningsverk.
Länsstyrelsen beviljar tillstånd för länets reningsverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om