Åtskilliga östgötar är för närvarande förkylda – och vill testa sig för covid-19. Enligt Region Östergötland är det för tillfället mellan 850 och 900 östgötar per dag som testar sig. Varje test kostar staten 1 200 kronor. Nu säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind att för många testar sig.
– Vi har en enorm provtagning och vi hittar bara kanske tio smittade per dygn. Samtidigt har vi mycket vård som inte har blivit utförd. Vi måste börja diskutera vad det är vi ska prioritera.
Tycker du att det är för många som låter testa sig?
– Ja, det tycker jag. Det är runt en procent som är positiva. Det är en väldigt hög kostnad för att få reda på ett fåtal individer.
Vilka bör testa sig?
– Vi har skärpt det där nu sedan förra veckan. Man ska vara fortsatt försämrad även efter 48 timmar.
Så om man till exempel haft förkylningssymtom i två dygn och sedan känner sig sämre, då ska man låta testa sig?
– Exakt!
Britt Åkerlind säger också att det finns exempel på människor som låter testa sig flera gånger – helt i onödan.
– Om du har testat dig och är positiv, då ska du inte testa dig igen!
Finns det människor som gör det?
– Ja, vi har personer som har testat sig tio gånger. Då kostar det 12 000 kronor istället för 1 200 kronor. Om du får covid-19 kommer du att vara positiv i flera veckor och den som testar sig flera gånger tar pengar från något annat i vården, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Om du är positiv och sedan blir bättre, så på den sjunde dagen är du inte smittsam längre.
Vad är en rimlig siffra när det gäller hur många som bör testas per dag?
– Jag tycker att vi ska ner till max ett par hundra personer per dag. Provtagning kommer inte att göra att pandemin försvinner. Den stora vinsten är att vi beter oss på ett bra sätt. Om vi är sjuka spelar vi inte fotboll, trumpet eller sjunger i kör. Då går vi inte heller till jobbet. Det är just vid insjuknandet och någon dag senare som man är som mest smittsam.
Enligt Britt Åkerlind finns det inte längre någon samhällsspridning av covid-19 i Östergötland. På tisdagen vårdades endast fyra smittade patienter på sjukhus i länet – samtliga på Universitetssjukhuset. På tisdagen uppgick antalet konstaterade fall av covid-19 i Östergötland till 4 134. På tisdagen hade antalet fall ökat till 4 140 – en ökning med sex fall på ett dygn.
– Vi har nu några få patienter på våra sjukhus och det tycker jag nog är det bästa måttet på sjuklighet i samhället. Det finns ingen allmän smittspridning i Östergötland.
Enligt smittskyddsläkaren finns det inga tecken på att Östergötland är på väg att drabbas av en andra våg, vilket nu verkar vara fallet i flera andra europeiska länder.
Har ni upptäckte några lokala utbrott i länet på sistone?
– Vi kan se att om man har varit på en privat fest och varit för nära en smittad, ja, då ser vi ett par fall. Om vi hittar en positiv som varit på en fest kanske vi hittar ett par till som är positiva. Det är väldigt lokalt. Du ska vara väldigt nära någon för att bli smittad och under en viss tid. Det handlar om 10, 15 minuter. Det sker ingen stor överföring i till exempel affärer.
Varför är läget så bra i Östergötland nu?
– Förut var Sverige det svarta fåret. Men nu hyllar ju utländska medier Tegnells gäng och Sverige. Vi har kanske en immunitet som är bredare än vi egentligen vet, säger Åkerlind.