Östgötapolitikern byter parti – igen

Riksdagsledamoten Annika Lillemets lämnade förra året Miljöpartiet för nystartade Partiet Vändpunkt. Nu byter hon igen och blir vänsterpartist.

I början av 2019 startade Annika Lillemets Partiet Vändpunkt tillsammans med Carl Schlyter. Men nu byter Lillemets till Vänsterpartiet.

I början av 2019 startade Annika Lillemets Partiet Vändpunkt tillsammans med Carl Schlyter. Men nu byter Lillemets till Vänsterpartiet.

Foto: Annika Ekstedt, Riksdagen

Östergötland2020-10-20 15:51

Efter att ha suttit i riksdagen i åtta år valde Annika Lillemets, uppvuxen i Norrköping och nu bosatt i Vikingstad utanför Linköping, att lämna Miljöpartiet i protest i januari 2019.

Tillsammans med partikamraterna Carl Schlyter och Valter Mutt gick Lillemets med i nystartade Partiet Vändpunkt för att verka för mer gräsrotsdemokrati.

Men där blev hon och Mutt inte långvariga. Nu går de över till Vänsterpartiet.

"De krafter som ärligt vill värna naturen och styra om mot ett samhälle för alla, inte bara för några, måste samlas där de kan göra bäst nytta. Därför går vi över till Vänsterpartiet, som vi tror har potential att bli både bredare och grönare", skriver Lillemets och Mutt i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Anledningen till att 58-åriga Lillemets lämnade Miljöpartiet var kritik mot den så kallade januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. Och kritiken kvarstår:

"Den rödgröna regeringen saknar såväl verktyg som idéer för att lösa vår tids sammanfallande kriser", anser Lillemets och Mutt i debattartikeln.

Jessica Eek, gruppledare för V i Linköping, välkomnar Lillemets beslut:

"Det är såklart bra för oss men också en tydlig signal till den nyliberala hegemoni som råder i svensk politik. Människor är trötta på ständiga privatiseringar och nedmonteringar av våra gemensamma trygghetssystem och hur storutsläpparna blundar för klimatförändringarna."

Vi har förgäves sökt Annika Lillemets för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!