"EfterfrÄgan större Àn antalet vaccindoser"

Det Ă€r svĂ„rt att boka tid för vaccineringen i Östergötland. Men enligt regionen Ă€r det inget fel pĂ„ bokningssystemet. Problemet Ă€r istĂ€llet att efterfrĂ„gan för nĂ€rvarande Ă€r större Ă€n tillgĂ„ngen pĂ„ vaccin.

Rickard Lundin ingÄr i den regionala sjukvÄrdsledningen.

Rickard Lundin ingÄr i den regionala sjukvÄrdsledningen.

Foto: Mikael Fritzon/TT/Arkivbild

Östergötland2021-01-19 13:45

Fram till och med förra veckan hade drygt 6 500 personer – företrĂ€desvis Ă€ldre pĂ„ sĂ€rskilda boenden –vaccinerats mot covid-19 i Östergötland. 

Denna vecka rĂ€knar regionen med att ytterligare 4 500 personer ska fĂ„ sin första vaccindos – och dĂ„ handlar det i första hand om personer som har hemtjĂ€nst eller personer som fĂ„r vĂ„rd och omsorgsinsatser i hemmet. 

Vi har dock fÄtt flera mejl frÄn personer som uppger att det Àr svÄrt eller rent av omöjligt att boka tid för vaccination via 1777.se.

Personer med hemtjĂ€nst har fĂ„tt brev frĂ„n regionen dĂ€r de uppmanas att antingen boka tid digitalt eller via telefon. Rickard Lundin, som ingĂ„r i den sĂ€rskilda sjukvĂ„rdsledningen, sĂ€ger dock att det inte Ă€r nĂ„got fel pĂ„ bokningssystemet. 

– Jag förstĂ„r om det finns en frustration. Samtidigt Ă€r efterfrĂ„gan pĂ„ vaccin stor, vilket vi vĂ€lkomnar. Vi fördelar vaccin till respektive vĂ„rdcentral som kontinuerligt lĂ€gger ut bokningsbara tider. Vaccinleveranserna kommer vecka för vecka och tider lĂ€ggs ut i takt med att vi ser att vaccinet kommer.

Rickard Lundin sĂ€ger att om det inte finns nĂ„gra bokningsbara tider digitalt sĂ„ innebĂ€r det att det för tillfĂ€llet inte finns nĂ„gra lediga tider. Tider ska erbjudas successivt sĂ„ snart vaccin levereras. 

– Den grupp som vaccineras nu, det vill sĂ€ga personer med hemtjĂ€nst eller personer som har vĂ„rd och omsorg i hemmet, kan ringa sin vĂ„rdcentral och man kommer sedan att bli kontaktad och bli erbjuden en tid nĂ€r det finns. Alla kommer att bli erbjudna vaccination, sĂ€ger Rickard Lundin och fortsĂ€tter: 

– Det Ă€r inte i bokningssystemet begrĂ€nsningarna finns. EfterfrĂ„gan Ă€r för nĂ€rvarande större Ă€n det antal vaccindoser vi fĂ„r till oss veckovis och vi behöver sprida ut vaccinationen över tid. I takt med att större volymer levereras kommer det att bli möjligt att erbjuda fler tider för vaccination. 

Om det redan nu Ă€r problem med att boka tid, hur kommer det dĂ„ att se ut i vĂ„r nĂ€r det stora flertalet av östgötarna ska erbjudas vaccinering?  

– Vi har testat bokningssystemets kapacitet och ser att det fungerar. Det kommer att bli mycket lĂ€ttare att boka tid digitalt nĂ€r vi fĂ„r större volymer av vaccin. 

Region Östergötland hoppas att det ska bli lĂ€ttare att boka tid under februari nĂ€r Astra Zenecas vaccin förvĂ€ntas bli godkĂ€nt för anvĂ€ndning. Denna vecka anvĂ€nder regionen endast Pfizers vaccin. FrĂ„n och med nĂ€sta vecka ska man dock Ă€ven börja anvĂ€nda Modernas vaccin.  

Regionen planerar att öppna de stora vaccinationscentralerna i lĂ€net under februari för att avlasta primĂ€rvĂ„rden nĂ€r det gĂ€ller de högst prioriterade grupperna. Vaccinationen av den breda allmĂ€nheten kommer att ske i Saab arena i Linköping, Luxor center i Motala samt i MĂ€sshallarna i Norrköping. Regionen undersöker om det finns lĂ€mpliga lokaler Ă€ven i andra kommuner. 

– Det Ă€r dock först senare i vĂ„r som den breda allmĂ€nheten kommer att kunna vaccineras, sĂ€ger Rickard Lundin. 

PĂ„ tisdagen meddelade regionen att 108 smittade personer vĂ„rdas pĂ„ lĂ€nets sjukhus, varav 16 inom intensivvĂ„rden. Det innebĂ€r en tydlig minskning jĂ€mfört med mĂ„ndagen dĂ„ 124 smittade vĂ„rdades pĂ„ sjukhus. 

Regionen uppgav Ă€ven att ytterligare sju personer med konstaterad covid-19 har avlidit i lĂ€net. Sedan utbrottet började har 454 smittade personer avlidit.  

Fyra faser

I en första fas, som inleddes i slutet av 2020, vaccineras personer som bor pÄ sÀrskilda boenden för Àldre eller har hemtjÀnst.

Den andra fasen berör övriga personer som Ă€r 70 Ă„r och Ă€ldre. I denna fas ingĂ„r Ă€ven vuxna som fĂ„r insatser enligt LSS och vuxna som har beslut om assistansersĂ€ttning. 

I den tredje fasen ska vaccin erbjudas personer över 18 Ă„r som tillhör en riskgrupp. 

I den avslutande fasen kan vaccin erbjudas vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

KĂ€lla: FolkhĂ€lsomyndigheten 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!