Maskinen lagad – så ska testkapaciteten höjas igen

Region Östergötland utökar nu möjligheterna att låta testa sig för covid-19. Men i ett första steg är det endast personer över 70 år som haft symtom i mer än 48 timmar som kommer att kunna boka tid.

Nu ska fler testas för covid-19 i Östergötland.

Nu ska fler testas för covid-19 i Östergötland.

Foto: Julia Djerf

Östergötland2020-11-17 14:40

Region Östergötland har de senaste veckorna haft en begränsad provtagningskapacitet på grund av tekniska problem och en tilltagande nationell brist på material. Samtidigt ökar efterfrågan på provtagning nu under den andra vågen av pandemin. 

Sommarens och den tidiga höstens omfattande provtagning, där en mycket liten andel av de testade bar på viruset, har bidragit till bristsituationen.

– Vår maskinpark fungerar och vi har mer reagens. Men nu gäller det att inte pressa systemet så att vi får problem igen. Vi måste i första hand testa dem som har störst behov, säger Britt Åkerlind. 

När förutsättningar finns planeras för en stegvis utökning av provtagningen. Personer som har störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 kommer att prioriteras. Det första steget är att från torsdag denna vecka erbjuda provtagning för personer som är 70 år eller äldre och har haft symtom i minst 48 timmar. 

Personer som tillhör denna grupp uppmanas att kontakta sin vårdcentral vid behov av provtagning. Arbete pågår för att kunna erbjuda bokning även på 1177. Även personer med riskfaktorer som kraftig övervikt, lungsjukdom, njursjukdom eller hjärt- kärlsjukdom prioriteras för provtagning vid symtom.

– Vi vill ha en god kvalitet på vår testning. I början av pandemin var det osäkert. I och med att vi har skött det här inom regionen har vi en stor fördel av att vi kan gå in och titta på hur förhållandena var i mars och hur de är nu, säger smittskyddsläkaren och fortsätter: 

– Kvaliteten är inte lika hög på marknadstester. Men sedan hade vi ett haveri och då kommer diskussion om hur hårt vi ska våga belasta igen. Vi är säkra på att vi kan testa vissa grupper som sjuka och vårdpersonal. Nu börjar vi lägga till andra grupper. Planen är vi ska bygga ut testningen när vi får mer kapacitet. 

Regionens strategi är att i första hand utöka den egna provtagningskapaciteten. Externa leverantörer kan dock bli aktuella om den egna kapaciteten inte räcker. 

– Vi har förmånen att ha ett universitetslaboratorium med kompetens och kvalitet. Sedan finns det externa aktörer som staten har upphandlat. Det är privata aktörer i bakgrunden som använder samma utrustning och samma reagens i konkurrens med regionerna, säger Britt Åkerlind.

Fler ska testas för covid-19 i Östergötland.
Fler ska testas för covid-19 i Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!