När nyheten offentliggjordes att den högerextrema partiledaren Rasmus Pauludan från det danska partiet Stram kurs fått tillstånd att genomföra demonstrationer i Linköping och Norrköping, möttes beskedet av stark kritik. Polisen motiverade beslutet med att det ingår i deras uppdrag att alla ska kunna framföra sin åsikt på ett säkert sätt, enligt yttrandefrihetsgrundlagen.
Med facit i hand vet vi hur det gick. Hundratals personer samlades för att visa sitt missnöje och situationen gick bortom polisens kontroll. Polisbilar och andra fordon förstördes och sattes i brand och upprörda och aggressiva personer kastade sten mot polisen. Tre poliser fick uppsöka sjukhus. Innan klockan slagit 16 på eftermiddagen lämnade alla poliser Skäggetorp.
De våldsamma upploppen blev en riksnyhet. Hur kunde polisen missbedöma situationen?
Malena Grann, chef för polisregion Öst, svarar på kritiken.
Varken du eller lokalpolisområdeschefen vill kalla gårdagen för ett "misslyckande".
– Det jag säger är att vi inte var tillräckliga och behövde förstärkning.
Ni missbedömde situationen?
– Vi bedömde situationen utifrån en lägesbild och tidigare erfarenheter. Men det här blev ju en annan händelseutveckling än vad vi hade beräknat.
Är inte det själva definitionen på missbedömning?
– Vi jobbar med olika scenarier i vår verksamhet hela tiden. Ibland har vi inte tillräckligt med information för att förutse vissa händelseförlopp.
Varför tilläts demonstrationen att hållas i just Skäggetorp centrum?
– Om man ska villkora en annan plats måste det vara en likvärdig plats. Jag har inga detaljer om hur våra jurister gjorde avvägandet i tillståndsprocessen.
I en insändare riktas stark kritik från en ingripandepolis som deltog i torsdagens insats. Polisen uttrycker stor frustration över att ledningen inte tillät poliserna att återvända till Skäggetorp när resurser från övriga landet anlände.
– Jag har läst insändaren och tycker att den visar på ett engagemang. Men vi har en ledningsstruktur som sitter på olika perspektiv för att fatta de bästa besluten.
Varför gick ni inte in då, när ni var fler?
– Det var ett taktiskt och aktivt beslut att backa och inte återvända. Vi ville inte att vår närvaro skulle göra att våldet eskalerade.
Varför väljer man att kalla in stora resurser som man inte använder?
– Vi följde händelseutvecklingen kontinuerligt och vi utvärderade hela tiden om vi skulle gå tillbaka in.
Polisen i insändare hävdar att ledningen pratar om insatsen som lyckad. Ser du gårdagen som en lyckad insats?
– Vi hade en plan och en särskilt fördelad resurs bedömd på tidigare erfarenheter. Det vi såg med den händelseutveckling vi möttes av var att den resursen inte var tillräcklig. Vi fick snabbt resurser från andra delar av landet för att kunna hantera händelseutvecklingen.
Men ni hanterade den ju inte.
– Vi följde utvecklingen väldigt noga och tog taktiska beslut för att våldet inte skulle eskalera. Vi var beredda på olika scenarier.
Återkommer till frågan: Ser du gårdagen som en lyckad eller misslyckad insats?
– Jag ser att vi med den resurs på plats inte räckte till utan var tvungen att ta till förstärkning. Vi kommer självklart att utvärdera vårt agerande för att se om vi fattade de bästa besluten.
Gårdagen var den mest våldsamma situationen i Skäggetorp på mycket länge. Det skedde mitt på ljusa dagen, med flera barn i området. Rättssamhället lyckades uppenbarligen inte skydda medborgarna i Skäggetorp. Det är väl definitionen på ett misslyckande?
– Vi var på plats, vi var närvarande och vi följde händelseutvecklingen och det fattades aktiva beslut för att inte trigga igång våldet ytterligare.
Samtidigt som man lämnade medborgarna ensamma med våldet?
– Vi följde händelseutvecklingen hela tiden.
Du har sagt det upprepade gånger. Vad betyder det? Att om människor kommit till skada hade ni åkt tillbaka?
– Liv och hälsa går alltid före. Jag kan inte säga i dag vad som hade krävt för att kommenderingsledningen skulle ha fattat något annat beslut. Men att hindra risk för liv och hälsa går alltid först.
Malena Grann säger att polisen nu arbetar intensivt med att lagföra personer som var på plats.
– Vi har teknisk bevisning, till exempel filmer över hela händelseförloppet. Vi har goda förutsättningar att ställa många personer till svars.