Mysteriet i Tjärstad kyrka – färgen torkar inte

I februari öppnar Tjärstad kyrka igen efter att ha hållit stängt i ett halvår. Men i bänkraderna finns ett segdraget och fuktigt problem som gäckar både kyrkan, målare och färgtillverkare.

Taket på kyrkan målades utan problem, men linoljefärgen som kyrkbänkarna har målats med har inte torkat på fem år.

Taket på kyrkan målades utan problem, men linoljefärgen som kyrkbänkarna har målats med har inte torkat på fem år.

Foto: Sofia Wiman

Östergötland2024-01-26 10:00

Bänkarna och foajén i Tjärstads kyrka målades med linoljefärg 2019. Sedan dess har färgen inte torkat. Vid ett bröllop 2022 fastnade färgen i gästernas kläder, och i bänkarna syns fingeravtryck och fibrer från kläder. 

undefined
"Bänkarna målas med linoljefärg eftersom det ska skydda träet", säger Håkan Hemäng som nu känner att Tjärstad kyrka har hamnat i ett slags moment 22.

– Innan dess målades bänkarna 1972, så när man gör en sådan här grej vill man ju göra det ordentligt. Vi bestämmer inte själva färg, utan det är länsmuseet som godkänner nyans och färgval. Det måste vara linoljefärg för att det bevarar träet och för att välmålade kyrkbänkar håller i ca 50 år, säger fastighetsansvarig Håkan Hemäng.

Men så är alltså inte fallet den här gången. När kyrkan öppnade igen efter pandemin hade färgen fortfarande inte torkat efter att en målerifirma från Linköping hade målat. Håkan tycker inte att det känns nödvändigt att berätta vilka företag det är som är inblandade eftersom kyrkan, färgtillverkaren och målerifirman har bra dialog kring problemet.

undefined
Håkan Hemäng är fastighetsansvarig för Tjärstad kyrka. "'Det goda samtalet' pratar vi mycket om i kyrkan, men nu skulle vi vilja börja prata om något annat än färgen", säger han.

– Det får gå under kyrkans tystnadsplikt, säger han och skrattar.

Hösten 2022 besiktigades kyrkan efter de uppkomna problemen. Bänkrad nummer fem var värst. Då beslutade man att försiktigt slipa  och måla om den. Det var klart i januari 2023, och det hela besiktigades sedan av en oberoende besiktningsman utan koppling till vare sig kyrkan, färgtillverkaren eller målerifirman.

undefined
Fingeravtryck och insekter har fastnat i färgen i kyrkbänkarna. "Lokalvårdarna jobbar hårt, men det går inte att hålla rent när färgen inte torkar", säger Håkan Hemäng.

– Den del vi hade slipat ner och målat om blev bra.

Så under förra våren slipade man ner ytan på alla ryggstöd och lade på ytterligare ett tunt lager linoljefärg, och lättnaden var påtaglig hos personalen.

Men färgen fastnade likväl i besökarnas kläder.

– Då skickade färgtillverkaren hit sin laboratoriechef. Han skrapade skikt för skikt tills han kom ner till lagret som målades 1972. Det lagret var helt perfekt.

Varför färgen ännu inte har torkat är alltså något av ett mysterium. Det har vare sig med värme eller fuktighet att göra eftersom alla Svenska kyrkans församlingar håller sina kyrkolokaler välreglerade, annars skulle såväl orglar som tavlor och tyger förstöras.

undefined
"Såväl värmen som temperaturen i kyrkan är välreglerade, annars skulle orgeln förstöras", berättar Håkan Hemäng som är fastighetsansvarig för Tjärstad kyrka.

– Men besiktningsmannen kom fram till att under en period så bytte leverantören ut en beståndsdel i färgen som kallas zinkvitt. Den här färgen skulle kunna vara från den perioden. Zinkvitt påverkar torkningsperioden. Men om det är vad det handlar om så skulle färgen ändå ha torkat vid det här laget.

"Den första strykningen genomfördes delvis för tjockt och ojämnt inarbetat", står det i besiktningsmannens rapport. 

Det skulle också kunna vara så att det undre lagret färg inte var helt torrt när nästa målades ovanpå. Men faktum kvarstår - färgen borde oavsett sådana faktorer ha torkat efter flera år, konstaterar Håkan Hemäng.

Rimforsa församling har bestämt sig för att börja använda kyrkolokalen från och med februari igen efter att ha hållit stängt sedan förra sommaren. Lösningen blir att täcka kyrkbänkarna med tyg.

undefined
När Tjärstad kyrka öppnar igen i februari kommer kyrkbänkarna att vara täckta med tyg.

Förslag finns att lacka bänkarna, men församlingens kyrkoråd och Håkan Hemäng tror inte på att lacka över en färg som inte är torr på djupet.

– Det handlar också om vad vi vill lämna över till nästa generation – det här är ju en kyrka som ska bevaras.

undefined
Taket på kyrkan målades utan problem, men linoljefärgen som kyrkbänkarna har målats med har inte torkat på fem år.

Händelsen med färgen bedöms så speciell att Linköpings stift ser över möjligheten att ge extra stöd till Tjärstads kyrka.

– Det känns som att vi har hamnat i Moment 22. "Det goda samtalet" pratar vi mycket om i kyrkan och det har vi verkligen med målerifirman och färgtillverkaren. Men nu börjar vi känna att vi gärna skulle byta samtalsämne.

Håkan Hemäng är fastighetsansvarig för Tjärstad kyrka. Patricia Näslund är församlingspadagog och Ida Johansson är församlingsassistent och kommunikatör.
Håkan Hemäng är fastighetsansvarig för Tjärstad kyrka. Patricia Näslund är församlingspadagog och Ida Johansson är församlingsassistent och kommunikatör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!