Sjuksköterska anmäld för försvunnen narkotika

Vid flera tillfällen har narkotikaklassade läkemedel försvunnit från det kommunala boendet och polisanmälningar har gjorts. Nu anmäls en sjuksköterska av sin arbetsgivare.

"Förtroendet är brutet", skriver arbetsgivaren i anmälan till Ivo, när en sjuksköterska misstänks ha stulit narkotikaklassade läkemedel på sin arbetsplats.

"Förtroendet är brutet", skriver arbetsgivaren i anmälan till Ivo, när en sjuksköterska misstänks ha stulit narkotikaklassade läkemedel på sin arbetsplats.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2023-04-21 13:17

Sjuksköterskan, som är i 40-årsåldern och bosatt i Östergötland, är anställd i en kommun i Småland. Det är där hon nu anmälts efter att narkotikaklassade läkemedel försvunnit från hennes arbetsplats. Vid kontroller har arbetsgivaren upptäckt att dubbel beställning av narkotikaklassade läkemedel har gjorts, att journalanteckningar om narkotika har ändrats och förfalskats samt att patienter fått betala för extra läkemedelsuttag. Vid tre tillfällen när narkotikaklassade läkemedel saknats har kommunen polisanmält. Under kommunens egenutredning har loggar till läkemedelsskåp kontrollerats och narkotikajournaler och signaturer granskats. 

"Stark påverkan på patientsäkerheten", har arbetsgivaren skrivit i anmälan.

I anmälan från arbetsgivaren står att sjuksköterskan brustit i sin hantering av de narkotikaklassade preparaten, i administrationen och att hon förfalskat signaturer.

Enligt sjukintyg ska den anmälda sjuksköterskan ha haft svår smärtproblematik och behandlats med smärtstillande läkemedel. Kommunen som arbetsgivare förbereder att avsluta kvinnans anställning, står det i anmälan.

Om en vårdgivare befarar att en person med legitimation inom hälso- och sjukvården kan utgöra en fara för patientsäkerheten är denne skyldig att anmäla detta till tillsynsmyndigheten Ivo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!